Denník N

Historička o 25 rokoch mieru v Severnom Írsku: Ako sa katolíci s protestantmi unavili a dohodli sa

Počas konfliktu zomrelo viac než 3600 ľudí a 50-tisíc bolo zranených. Foto - TASR/AP
Počas konfliktu zomrelo viac než 3600 ľudí a 50-tisíc bolo zranených. Foto – TASR/AP

V pondelok 10. apríla si Severné Írsko pripomenulo 25. výročie podpisu Veľkopiatkovej dohody z roku 1998. Tá ukončila takmer tri dekády trvajúci etnický konflikt.

Na jednej strane stáli prevažne katolícki republikáni (nacionalisti), ktorí sa dlhodobo usilujú o zjednotenie Írska. Väčšinu obyvateľov Severného Írska však dlho tvorili protestantskí unionisti (lojalisti), verní britskej monarchii. A z toho pramenilo množstvo krívd a násilností.

O nich a aj o tom, ako konflikt po tridsiatich rokoch zrazu ustal, sme sa rozprávali s profesorkou írskej histórie Marie Colemanovou z Kráľovninej univerzity v Belfaste.

V rozhovore rozpráva aj o tom, ako vyzeral bežný život v čase nepokojov, aké chyby narobila britská vláda, nakoľko realistický je seriál Derry Girls a čo môže spôsobiť to, že od novembra 2022 žije v Severnom Írsku prvý raz viac katolíkov než protestantov.

Môžeme povedať, že v súčasnosti je situácia v Severnom Írsku za dlhé roky najpokojnejšia?

Ani nie, aj teraz v 20. rokoch sa vyskytli politické problémy a prípady násilia. Pred pár týždňami zastrelili policajta. Áno, Severné Írsko sa od roku 1998 zmenilo na nepoznanie, ale mnohé problémy zostávajú. Nikto sa však nechce vrátiť k tomu, čo sa dialo predtým.

Čo sa teda dialo predtým? Severné Írsko desaťročia rozdeľoval etnický konflikt známy ako The Troubles. Keď sa o ňom chceme rozprávať, v ktorom roku musíme začať?

Môžeme začať v roku 1921, keď vzniklo Severné Írsko, ako ho poznáme dnes. Bolo súčasťou Veľkej Británie, ale malo vlastnú vládu. Vždy tu však existovala unionistická väčšina, republikánska menšina a s tým aj silný pocit nespravodlivosti. Po druhej svetovej vojne sa z toho stala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Rozhovory

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie