Denník N

Ukrývajú v oceánoch život? Slovenský vedec vyvinul detektor pre sondu na výskum mesiacov Jupitera

Umelecké stvárnenie Jupitera uprostred, štyroch mesiacov (zľava: Ganymedes, Io, Europa a Callisto) a sondy Juice. Zdroj – ESA/ATG medialab, NASA/JPL/DLR/University of Arizona/J. Nichols (University of Leicester)
Umelecké stvárnenie Jupitera uprostred, štyroch mesiacov (zľava: Ganymedes, Io, Europa a Callisto) a sondy Juice. Zdroj – ESA/ATG medialab, NASA/JPL/DLR/University of Arizona/J. Nichols (University of Leicester)

Prečo poletí sonda JUICE k ľadovým mesiacom Jupitera takmer osem rokov, na čo slúži detektor, ktorý vyvinul kozmický inžinier Ján Baláž, a ako „Galileove mesiace“ zmenili pohľad na svet.

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

Tento štvrtok bude kozmický inžinier Ján Baláž symbolicky popíjať džús.

Vedec, ktorý pôsobí v Ústave experimentálnej fyziky SAV v Košiciach, sa podieľal na vývoji sondy JUICE (číta sa džús) na výskum ľadových mesiacov Jupitera.

Štart misie Európskej vesmírnej agentúry (ESA) je naplánovaný na 13. apríla o 14.15 nášho času.

Poletí sa z kozmického centra vo Francúzskej Guyane a sondu do vesmíru vynesie raketa Ariane V (online prenos zo štartu).

Medzi rokmi 2031 až 2034 by sonda JUICE mala vykonať 35 preletov okolo mesiacov Europa a Callisto. Nasledovať budú blízke prelety okolo mesiaca Ganymedes a na záver misie by sa sonda mala na takmer rok zachytiť na jeho orbite. „Prvý raz v histórii bude ľudské dielo obiehať okolo mesiaca inej planéty ako Zem,“ povedal kozmický inžinier Ján Baláž.

Ján Baláž z SAV pri práci na vývoji detektora pre sondu JUICE. Foto – Ústav experimentálnej fyziky SAV

Význam vody

Súčasťou misie je pátrať na troch „Galileových mesiacoch“ Jupitera po možných známkach života, keďže pod ich zamrznutým povrchom by sa mali nachádzať obrovské oceány s tekutou vodou.

A tam, kde je tekutá voda, by mohol byť aj život.

„Chceli by sme zistiť, či sa v okolí Jupitera nachádzajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská akadémia vied

Technológie

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie