Denník N

V Severnej Kórei ľudia umierajú od hladu. Pervitín tam zoženiete, banány nie, vraví koreanistka

Koreanistka Nina Špitálníková. Foto - Filip Titlbach, Deník N
Koreanistka Nina Špitálníková. Foto – Filip Titlbach, Deník N

V Severnej Kórei sa po troch rokoch uzavretia krajiny z dôvodu covidu prehĺbila už aj tak kritická potravinová kríza. Pribúdajú správy o ľuďoch, ktorí umierajú od hladu, a to aj v oblastiach, ktoré boli kedysi na severokórejské pomery bohaté.

„S príchodom covidu začali v Pchjongjangu chýbať základné suroviny. Cukor, múka, zubná pasta alebo káva; banány sa dali zohnať v prepočte kilo za tisíc korún (42,66 eura),“ hovorí koreanistka Nina Špitálníková v rozhovore.

V rozhovore sa jej pýtame:

  • prečo je severokórejské poľnohospodárstvo v takom zlom stave;
  • aký vplyv mal covid na situáciu v KĽDR;
  • ako sa tam žilo Nine Špitálníkovej;
  • prečo by sa v Severnej Kórei nikdy nechcela dostať do nemocnice;
  • prečo v KĽDR síce kúpite pervitín, ale banán len ťažko.

Nina, čo sa teraz deje v Severnej Kórei?

Je tam veľká potravinová kríza, ale tá už trvá od roku 2020. Zhoršila sa po uzavretí hraníc počas covidu niekedy na konci roku 2020. A teraz to z rétoriky médií vyzerá, že situácia začína byť kritická. Ešte by som sa bála použiť slovo hladomor, pretože na to nie sú dáta…

A budú niekedy dáta? V takejto izolovanej krajine?

Myslím si, že budú. Pri potravinovej kríze sa to predtým robilo tak, že sa porovnali dáta od severokórejského režimu, nejaké zábery, napríklad letecké, ako to naozaj vyzerá na poliach, a zástupcovia neziskových organizácií chodili priamo do rodín. Tak nejako pololegálne navštevovali dediny a obydlia.

S príchodom covidu týchto pracovníkov zo Severnej Kórey vyhostili, takže nám teraz chýbajú dáta z rodín. A tie sú zásadné, primárne. Podľa neziskových organizácií by sa však mali vrátiť. Severná Kórea dala pokyn, že umožní, aby sa humanitárni pracovníci vrátili. Dáta by teda azda mali prísť; otázka je, aké sú zásadné. Pretože to, že tam ľudia hladujú a niektorí umierajú od hladu, je realita.

Ako je možné, že zatvorenie hraníc pre covid tak výrazne ovplyvnilo situáciu v Severnej Kórei, kde sú hranice uzavreté dlhodobo? Čo sa s covidom zmenilo?

Uzavreté hranice tam nie sú.

Von z krajiny sa však nedostaneš.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie