Denník N

Väčšie mestá strácajú obyvateľov – sťahujú sa na vidiek a vracajú sa za prácou

Ilustračné foto N – Karol Sudor
Ilustračné foto N – Karol Sudor

Mestá nevyriešili problémy s dopravou tým, že ich obyvatelia odchádzajú. Kolóny budú, naopak, dlhšie. Mnohí sa sťahujú do mestečiek okolo Bratislavy, rastú Senec a Pezinok.

Slovenský vidiek zažíva nový boom, ľudia opúšťajú komfort veľkých miest, dobrú infraštruktúru a rozvinuté služby.

Rebríček pätnástich miest, kam si ľudia vlani najčastejšie prehlasovali trvalé adresy, je až na výnimky zároveň aj zoznamom miest, odkiaľ obyvatelia najviac odchádzali.

Keď sa to spočíta, najviac ľudí oficiálne stratil Prešov, až 823. Výrazne ubudol počet obyvateľov aj v Košiciach či v Nitre, hoci sa do nich po Bratislave sťahovalo najviac ľudí.

„Je to pri každom trochu väčšom meste – kombinácia túžby bývať vo vlastnom rodinnom dome a za lepšie ceny,“ vraví sociológ SAV Miloslav Bahna.

Väčší prepad na východe podľa neho môže byť aj pre slabšiu výstavbu v mestách, v porovnaní napríklad s Bratislavou.

Treba pripomenúť, že nejde o úplné čísla, ale iba počty ľudí, ktorí sa prihlasujú a odhlasujú z trvalého pobytu. Veľkú časť sťahovania napríklad východniarov, ktorí sa presťahovali do Bratislavy, no trvalý pobyt si nechali na východe, tieto čísla nezachytávajú.

Bratislava, Senec a Pezinok rastú

Hlavné mesto je v trende populačného úpadku obcí výnimka, výrazne najviac rastie nielen Bratislava, ale aj celý kraj. Minulý rok si do Bratislavy bydlisko prehlásilo takmer 7-tisíc ľudí a keď odpočítame vysťahovaných, stále si polepšila približne o tisíc nových obyvateľov. A to aj napriek tomu, že blízke satelitné obce sa stále rozrastajú a lákajú atraktívnou polohou a cenami aj Bratislavčanov.

Podobne sú na tom aj omnoho menšie neďaleké mestá Senec a Pezinok, ktoré po hlavnom meste vlani narástli najviac. Senec je v rebríčku miest, do ktorých sa najčastejšie ľudia sťahovali, prvým menším mestom za krajskými mestami.

Keď sa pozrieme nielen na mestá, ale na celé regióny, po okrese Dunajská Streda najvýraznejšie stúpali práve okresy Senec a Pezinok, v okolí Senca pribudlo 2377 ľudí.

 Top 15 miest, kam si ľudia najviac prehlasovali adresy

image-4

Odišli, ale mestá stále potrebujú

Neznamená to však, že by obyvatelia s mestami úplne prerušili kontakt – iba sa väčšinou presúvajú do ich okolia, odkiaľ potom dochádzajú za prácou.

Kým Nitra vlani prišla o 364 stálych obyvateľov, jej okres narástol o vyše dvesto ľudí. Podobne je to aj v ďalších okresoch, kde sa strata v porovnaní s okresným mestom buď zmenšila, alebo obyvatelia pribúdali.

Sociológ Ľubomír Falťan vraví, že do bezprostredného okolia miest sa presúvajú buď ľudia z veľkých miest, alebo tí, ktorí v ňom chcú pracovať, ale radšej idú do zázemia pre vyššie ceny v mestách.

Jadrové mestá podľa neho zažívajú buď trend zmenšovania, stagnácie, alebo pomalého rastu.

„Neznamená to však menšiu naviazanosť na mesto ako miesto práce – počet užívateľov bude narastať a naďalej budú zaťažovať infraštruktúru. Mesto bude musieť zabezpečovať viac potrieb,“ hovorí Falťan.

Keď sa pozrieme na rebríček miest, odkiaľ ľudia najčastejšie odchádzali, po pochopiteľných väčších krajských mestách nasleduje ako prvá Prievidza. Krajský Trenčín dokonca predbehli ešte aj Martin a Poprad.

Top 15 miest, odkiaľ sa ľudia najčastejšie sťahovali

image-5

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie