Naozaj treba štipku soli do koláča? Pozreli sme sa na sedem najväčších mýtov o solení
Píše Becky Crystalová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.
Soľ je už tisíce rokov nevyhnutnosťou pre varenie a ľudskú existenciu. Naše telá bez nej nedokážu fungovať. Jedlá sú s ňou zvyčajne chutnejšie.
Keďže je relatívne lacná a dostupná, je ľahké považovať túto kuchynskú stálicu za samozrejmosť. Pokyny osoliť jedlo podľa chuti vás už možno nudia, prípadne soľ úplne vynechávate v prípadoch, keď sa vám nezdá podstatná.
To by však bolo krátkozraké, pretože soľ je v skutočnosti dôležitejšia, než si možno myslíte. Samozrejme, je kľúčová pre chuť. Okrem iného však hrá rolu aj pri zabezpečovaní správnej štruktúry a dokonca aj farby jedla.
A predsa je jej všadeprítomnosť jednou z vecí, ktoré trápia domácich kuchárov dbajúcich o svoje zdravie. Vieme, že konzumácia priveľkého množstva sodíka – a ten je súčasťou soli – zvyšuje šance na rozvoj vysokého krvného tlaku, hlavného rizikového faktora srdcových chorôb.
Pre väčšinu z nás však existuje dosiahnuteľná stredná cesta medzi úplným vynechávaním soli a jej nepremysleným sypaním do jedla.
Súčasťou toho, ako sa k spomenutej strednej ceste dostať, je pochopiť, čo soľ robí a čo nerobí počas varenia.
Bohužiaľ, o soli koluje veľa mýtov a mylných predstáv, z ktorých sa stali všeobecne prijímané ľudové múdrosti. Preto oddeľujeme fakty o soli od fikcie, a to z hľadiska jedla aj zdravia.
1. Soľ robí jedlo len slaným
Slanosť je nielen jednou z piatich chutí, ale taktiež ovplyvňuje tie ostatné. Soľ znižuje horkosť. Zvýrazňuje arómy, čo hrá významnú rolu v tom, ako vnímame chute. Taktiež môže pridať textúru.
Soľ tiež plní aj ďalšie dôležité úlohy, ktoré sa nemusia týkať priamo chuti. Keď pridáme soľ do