Denník N

Stratené desaťročie alebo Slovensko v konvergenčnom pekle?

Je to šokujúce, ale sme bohatou krajinou, do ktorej viac ľudí prichádza, než z nej odchádza.

Autor je sociológ

Vo Veľkej Británii panuje mizerná nálada. Ich krajina neprekvitá. Po väčšinou už oľutovanom brexite si čitatelia Financial Times prečítali, že už na budúci rok ich stagnujúcu ekonomiku predbehne Slovinsko. Ba čo viac, desať percent najchudobnejších Slovincov je na tom už dnes lepšie ako najchudobnejší Briti.

Ponurá nálada umožňuje Britom nadviazať na dávnejšiu tradíciu. Briti banujú za svojou veľkosťou už viac ako sto rokov, odkedy ich po prvej svetovej vojne v pozícii globálneho lídra postupne vystriedali USA. Samotná predstava, že Británia si v dnešnom svete poradí lepšie sama než ako súčasť Európskej únie, odkazuje na nostalgiu za impériom, ktoré naštartovalo priemyselnú revolúciu a na svojom vrchole pokrývalo štvrtinu zemegule.

Aj na Slovensku panuje mizerná nálada. Naša krajina neprekvitá. Takáto nálada má aj na Slovensku svoju tradíciu, hoci nie takú impozantnú ako v Británii. Napriek tomu – kde sme boli na začiatku dvadsiateho storočia my a ako sme dnes dopadli? Ešte stále sme nedosiahli vytúženú (a plne zaslúženú) životnú úroveň Rakúska (o švajčiarskych dôchodkoch radšej pomlčíme). Navyše ne-kon-ver-gu-je-me. Dokonca konvergujeme akosi naopak. Naše HDP vyjadrené v parite kúpnej sily sa od priemeru Európskej únie vzďa-ľu-je.

Starosti s paritou

Naše problémy s paritou kúpnej sily nie sú nové. Pamätníci si možno spomenú, že už na začiatku roku 2018 ekonómovia z Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií varovali, aby sme výkon našej ekonomiky vyjadrený týmto ukazovateľom nebrali úplne vážne. Dnes vieme, že došlo k zmene metodiky, ktorá v dátach Eurostatu od roku 2016 vystrelila nahor najmä odhadované ceny bývania napriek tomu, že tie sa reálne nijako dramaticky nemenili.

Varovanie nezabralo a problémy s paritou nabrali opäť na intenzite koncom minulého roka, keď médiá zaplavili články o tom, ako sme prestali dobiehať Západ a – ba čo viac – vraj už zaostávame aj za Českom, a to ešte o čosi viac než za Pribinu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie