Denník N

Zsolt Simon: Heger z chrbta škorpióna Matoviča nie je cesta, Maďarské fórum sa dokáže dostať do parlamentu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda strany Maďarské fórum Zsolt Simon v rozhovore zatiaľ odmieta, že by sa on a jeho ľudia pripojili ku kandidátke jednej zo slovenských strán. Eduard Heger podľa neho nezaložil vlastnú stranu, len vstúpil do inej a recykloval ju.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo sa Maďarské fórum nedohodlo na spolupráci s Alianciou;
  • čo si myslí o poslancovi OĽaNO Gyimesim;
  • prečo neoslovil na spoluprácu Eduarda Hegera.

Pred týždňom sa Maďarské fórum definitívne nedohodlo so stranou Aliancia na spoločnom postupe do volieb. Možno by som jednou vetou vysvetlil ľuďom, ktorí politiku slovenských Maďarov veľmi nesledujú, že Aliancia sa skladá z troch platforiem – zo Strany maďarskej komunity, Spolupatričnosti a z Mosta-Híd a Maďarské fórum malo mať zástupcov na kandidátke Aliancie. Prečo ste sa nedohodli?

Keď sa tieto strany začali spájať po minulých voľbách v roku 2020, Maďarské fórum neoslovili. Pre nás to bolo ťažko pochopiteľné, lebo s dvomi z týchto strán – s SMK a so Spolupatričnosťou – sme predtým spolu kandidovali vo voľbách. A nevyviedli sme nič také, za čo by sme si zaslúžili takýto prístup z ich strany. Ale zobrali sme to, hoci bolo čudné, že hovorili o jednote, no nie s každým. Opätovne a niekoľkokrát sme v priebehu posledných dvoch rokov chceli spolupracovať – či už vo voľbách do vyšších územných celkov, alebo teraz pred parlamentnými voľbami.

V decembri sme videli, že budú predčasné voľby, tak sme iniciovali, aby sme si sadli za rokovací stôl. Ako skúsený politik som vedel, že čas na dohodu je veľmi krátky. Nemôžeme sa dať učičíkať tým, že do 2. júla môžeme podať kandidátku. Keď sa chceme dohodnúť na volebnej strane, treba to vykonať a zaregistrovať ju na ministerstve vnútra. Pokiaľ chceme zmeniť názov, tak to musíme vykonať.

Pokiaľ viem, na zmene názvu dohoda bola.

Ani na tom nebola. Začali sme rokovať v januári a 10. februára sme rokovania ukončili, lebo Aliancia odmietla všetky naše návrhy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie