Denník N

Vzácne kone ostávajú na Muránskej planine, ministri sa dohodli na riešení

Foto N – Monika Kompaníková
Foto N – Monika Kompaníková

Prevoz koní z Muránskej planiny do Topoľčianok im mohol spôsobiť zranenia a museli by sa prispôsobiť výraznej zmene nadmorskej výšky. Navyše by ich chovali v maštaliach.

Poverení ministri životného prostredia a pôdohospodárstva Ján Budaj a Samuel Vlčan sa dohodli, že vzácne plemeno koní zostane na Muránskej planine. Chov norika muránskeho prevezme od štátnych Lesov SR Národný žrebčín v Topoľčiankach. Jeho zamestnanci sa budú o kone starať na Muránskej planine aj v Stredisku chovu koní v Dobšinej.

Správa Národného parku Muránska planina bude na ich chov prispievať sumou 300-tisíc eur ročne. Okrem toho za jedno euro ročne prenajme žrebčínu pasienky a budovy.

Presun koní oznámil rezort pôdohospodárstva začiatkom apríla, pretože sa nedohodol s rezortom životného prostredia na spoločnom chove na Muránskej planine. Ministerstvo životného prostredia s presunom nesúhlasilo, proti boli aj ľudia, ktorí sa o kone starajú.

„Charakteristickou črtou tohto plemena je pastevný odchov. Celé leto sa pasú v nadmorskej výške 900 až 1150 metrov nad morom. V Topoľčiankach by boli vo výške 200 metrov, navyše by ich museli chovať v maštaliach, pretože tam nie je priestor na pastevný odchov,“ povedal pre Denník N vedúci chovnej stanice v Dobšinej Vladimír Šmelko.

Prevoz koní sa mohol skončiť úrazmi

Noriky muránske sú špeciálne vyšľachtené na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lesy SR

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie