Denník N

Odporcovia referenda odmietli diskutovať s Alianciou za rodinu

Záber z kontroverznej reklamy Aliancie za rodinu.
Záber z kontroverznej reklamy Aliancie za rodinu.

Zástupcovia menšín tvrdia, že nechcú byť súčasťou kampane, ktorá rozširuje bludy a nepravdy. Aliancia bráni svoje reklamy potrebou emócie.

Zástupcovia LGBT komunity odmietajú v médiách pred februárovým referendom diskutovať s Alianciou za rodinu. Uviedli to v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnila RTVS v diskusnej relácii O 5 minút 12.

„Nemá  význam diskutovať s ľuďmi argumentujúcimi názormi, ktoré odborníci opakovane vysvetlili a vyvrátili,“ povedal Martin Macko z Iniciatívy Inakosť pre Denník N.

Pod vyhlásenie sa podpísali všetci zástupcovia sexuálnych menšín na Slovensku. Tvrdia, že nechcú byť súčasťou kampane, ktorá rozširuje bludy a nepravdy.

„Nerozumieme, prečo sme ako LGBT komunita postavení do pozície tých, ktorí sú proti rodine,“ uviedol Macko.

Do kampane sa zapoja iba spustením webovej stránky a komunikáciou cez sociálne siete.

„Nie sme obhajcovia učiteľov ani ľudí z detských domovov a zo sociálno-právnej ochrany detí, nechávame priestor ľuďom, ktorí sa tejto problematike venujú, aby sa k nej vyjadrili,“ dodal Macko s tým, že pre LGBT komunitu referendum neprinesie žiadnu zmenu, aj keby ľudia hlasovali nie.

[poll id=“29″]

Aliancia: Každá reklama má emóciu

Aliancia za rodinu odmieta, že by počas kampane šírila nenávisť. „Je otázne, čo je to citová manipulácia, každá reklama má v sebe emóciu,“ obhajoval kampaň za tradičnú rodinu hovorca Aliancie Peter Kremský v RTVS.

Adopcie detí homosexuálnymi pármi označil za „sociálny experiment, ktorý nie je overený nikde vo svete“.

Vo štvrtok sa na internete objavil ďalší televízny spot, ktorý vyzýva ľudí, aby sa zúčastnili referenda. Ukazuje chlapca, za ktorým je dvojica navzájom sa dotýkajúcich mužov. Autor je neznámy, nehlási sa k nemu ani Aliancia.

Iniciátori referenda majú v kampani iné video, ktoré je zamerané proti adopciám detí homosexuálnymi pármi. Video postupne odmietli odvysielať takmer všetky televízie, výnimkou je iba kresťanská TV Lux.

Niektorí by radšej diskutovali

„Je to obrovská chyba zo strany ľudskoprávnych organizácií, pretože majú najviac skúseností aj informácií, verím, že svoje stanovisko ešte prehodnotia,“ nesúhlasí s radikálnym postojom zástupcov LGBT komunity bloger Branislav Ondrášik, ktorý verejne píše o svojej sexuálnej orientácii.

„Na druhej strane rozumiem mimovládnym organizáciám, aj pre mňa začína byť veľmi náročné vyjadrovať sa k tejto téme. Ide totiž o obhajobu našich životov a práva na partnerskú lásku, nie ideologický boj,“ dodal Ondrášik.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie