Denník N

Únia si platí vlastný rozklad

Peniaze od Bruselu umožňujú zdanlivé úspechy a propagandu autoritárskych politikov.

Nová poľská vláda sa pustila do „orbanizácie“ krajiny s nasadením, ktoré jej môže závidieť aj pôvodca tohto (pomaly už zavedeného) politologického termínu. Čo je, samozrejme, trochu nespravodlivé, správnejšie by bolo hovoriť o predchádzajúcej „kaczyńskizácii“ Maďarska.

Poľskí ultrakonzervatívci sa od fideszákov líšia v tom, že nacionálnym bludom a sprisahaneckým teóriám hlboko veria a názory nestriedajú. Ako Orbán a spol, ktorí už boli všeličo: ľavicoví populisti, liberáli aj xenofóbni konzervatívci východného strihu. Podľa toho, na čo cítili voličskú objednávku.

Ešte dôležitejšie je, že kým Orbána a malé Maďarsko mohla Európska únia ignorovať, alebo sa aspoň tváriť, že o nič nejde, s Kaczyńského rádovo väčším, aktívnejším a agresívnejším Poľskom táto obľúbená taktika politikov fungovať nebude. Najmä ak po celej Európe získava čoraz viac sympatií autoritárska politika, ktorá sa síce doteraz spájala s maďarským premiérom, toho však onedlho zatieni mocnejší poľský spojenec.

Čo, žiaľ, ešte neznamená, že Únia konečne niečo efektívne podnikne proti tomu, čo ohrozuje jej budúcnosť i demokraciu na našom kontinente viac než Putin a Islamský štát dohromady. Má iné starosti, a najmä sa i v tomto prípade ukazuje bezzubosť európskych inštitúcií a politikov zoči-voči skutočnej kríze. Únia si naopak aktívne píli konár, na ktorom sedí. V podstate financuje autoritárske režimy, ktoré ju rozkladajú zvnútra a spochybňujú jej hodnoty.

Nejde len o eurofondy, bez ktorých by skolaboval relatívny ekonomický rozkvet, v skryte ktorého si Orbán, Fico a ich klientela robia kšefty, posilňujú moc a ničia všetky kontrolné mechanizmy. Únia aktívne prispieva na vládnu propagandu a oslabovanie nezávislých médií.

Milióny eur, ktoré idú na propagáciu eurofondov, slúžia na Slovensku na predvolebnú propagandu Smeru. Vytvárajú dojem, ako krajina pod Ficom rozkvitá, vždy sa pritom nenápadne pripomenie spoluúčasť vlády na tomto rozkvete. A vláda rozdeľovaním týchto peňazí deformuje mediálne prostredie, kupuje si servilitu niektorých médií od veľkých komerčných televízií po TA3.

Azda jediným pozitívom na tom je, že za takýchto okolností Kaczyński, Orbán a ďalší nebudú mať záujem z Únie formálne vystúpiť, akokoľvek ju môžu nenávidieť. Únia pre nich zatiaľ skutočne funguje ako bankomat, ktorý poslušne vydáva peniaze, nechá do seba kopať a do ničoho podstatného sa nepletie. Kvóty pre utečencov sú bezvýznamné oproti tomu, že majú voľnú ruku pri rozkrádaní vlastnej krajiny a eurofondov. Prečo by sa s Bruselom rozchádzali, keď majú dokonca šancu zmeniť ho na svoj obraz?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie