Denník N

Priniesol Guardiolovu filozofiu, doplnil ju o vlastné prvky. Prečo Arteta po 19 rokoch bojuje s Arsenalom o titul

Manažér Asenalu Mikel Arteta. Foto - TASR/AP
Manažér Asenalu Mikel Arteta. Foto – TASR/AP

28. máj 2023 môže byť pre Arsenal FC historickým dňom. Londýnsky klub momentálne bojuje o víťazstvo v anglickej Premier League a práve vtedy ho čaká posledný zápas sezóny, na domácom Emirates Stadium proti Wolverhamptonu Wanderers. Ak by to Arsenalu vyšlo, bol by to prvý majstrovský titul od sezóny 2003/2004.

Keď som sa pred siedmimi rokmi rozprával s komentátorom Sky Sports Alanom Smithom, Arsenal s majstrovským titulom vyzeral ako vzdialený sen.

Útočník Smith bol na prelome 80. a 90. rokov jedným z kľúčových hráčov Arsenalu, ligu s ním vyhral dvakrát (1989 a 1991). V čase nášho rozhovoru však mal klub veľa problémov: éra manažéra Arsèna Wengera sa blížila ku koncu a Arsenal si po presťahovaní sa zo štadióna Highbury na Emirates neustále hľadal vlastnú identitu.

„Stratili sme časť našej identity, ale musíte si vybudovať novú. Podľa mňa veľa fanúšikov bralo odchod ťažko a Highbury im chýba. Arsenal nemá na Emirates zatiaľ slávne spomienky. Puto k štadiónu si ľudia vytvoria až vtedy, keď na ňom niečo prežijú: napríklad vyhrajú titul. To sme my na Highbury dokázali. Arsenal to však musel spraviť. Aby sa vyrovnal ostatným tímom, potreboval väčší štadión,“ povedal.

Nová identita sa však najlepšie buduje práve trofejami: a tie od roku 2004, s výnimkou piatich víťazstiev FA Cup-u, neprišli.

Výstavba štadióna viedla k menším investíciám do prestupov, pravidelným odchodom najlepších hráčov a nespokojnosti fanúšikov. Zatiaľ čo ostatné anglické veľkokluby napredovali, fanúšikovia Arsenalu protestovali proti americkým majiteľom, rodine Kroenkeovcov.

Teraz je však situácia iná: Arsenal je momentálne na čele Premier League a zdá sa, že manažér Mikel Arteta, Kroenkeovci a vedenie klubu vyhralo aj PR bitku o fanúšikov.

Tí znova snívajú o ligovom titule, o ktorý sa Arsenal v závere sezóny bude biť s ťažkým súperom: Manchestrom City.

Ten má momentálne výbornú formu, čo dokázalo aj utorkové víťazstvo nad Bayernom Mníchov (3:0) v Lige majstrov. Arsenal má síce náskok šesť bodov, ale odohral o zápas viac a navyše ho čaká súboj so City priamo na jeho ihrisku, na Etihad Stadium.

Arteta do Arsenalu priniesol trénerskú filozofiu podobnú Guardiolovi, doplnil ju o vlastné prvky. Foto – TASR/AP

Aj Arsenal vie víťaziť

City vyhralo ligu štyrikrát za posledných päť sezón, preto sa považuje za skúsenejší tím ako súčasný Arsenal. Aj ten však má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie