Denník N

Hudba, ktorá opisuje známe aj neznáme osudy Čechov a Slovákov na území bývalého Československa

Slovenská skupina Hmlisto sa spojila s českým pesničkárom Petrom Linhartom. Ich spoločná nahrávka získala ocenenie Radio_Head Awards pre najlepší folkový album roka.

Tento rok sa na Radio_Head Awards vôbec po prvýkrát udeľovala cena v kategórii folk, ktorú nakoniec prekvapivo získalo postfolkové duo Hmlisto spolu s českým pesničkárom Petrom Linhartom. Domáci kritici tak konečne ocenili pozoruhodnú kapelu, ktorá je stále viac známa v Česku ako doma.

Cesta k tomuto úspechu však nebola jednoduchá. Za kapelou Hmlisto sa skrýva príbeh Veroniky a Mira Kickovcov, ktorí sa rozhodli pre alternatívny spôsob života mimo civilizácie, a zároveň príbeh Češky, ktorá prijala slovenskú kultúru, no dlho v sebe hľadala svoju identitu. Podarilo sa jej to aj vďaka pesničkám a synovi Jankovi, s ktorým vytvorila kapelu Hmlisto.

„Pri tom všetkom tápaní má človek tendenciu mať zo seba ‚mindrák‘. Som veľmi rada, že nás ocenili a že existuje publikum, ktorému máme čo povedať,“ hovorí Veronika Kicková. Sedíme s ňou, synom Jankom a manželom Mirom v domčeku na lazoch nad dedinou Prochot na strednom Slovensku, kde žijú od roku 2005. Ich kuchyňa je zariadená ako v rozprávke, so

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie