Denník N

Rusko musí jasať, keď vidí, aké je Slovensko rozdelené, vraví poradca českej vlády pre národnú bezpečnosť

Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Pokým bude Rusko zamestnané vojnou na Ukrajine, nebude chcieť napadnúť nikoho v NATO ani v Európskej únii. V rozhovore to tvrdí český vládny poradca pre národnú bezpečnosť Tomáš Pojar. Hovoril aj o ruských agentoch na území Česka a Slovenska.

Bezpečnostná informačná služba pred rokom uviedla, že Rusi v tejto chvíli nie sú schopní viesť v Česku nejaké zásadné spravodajské operácie, pretože po vyhostení diplomatov pre kauzu Vrbětice nemali dosť ľudí. Platí to aj po roku?

Ich hlavnou rezidenciou bola tunajšia ambasáda a jej fungovanie bolo ochromené. Ambasáda funguje skutočne v minimálnom móde a tak je to dobre. To neznamená, že by tu nepobiehali ruskí agenti alebo spiaci agenti a že by sme mali toto nebezpečenstvo podceňovať. Rusko je naším evidentným nepriateľom, pretože si robí chúťky na naše územie.

Nie sme to my, kto by si robil chúťky na ruské územie, ale je to Rusko, ktoré oficiálne hovorí, že chce vrátiť situáciu v Európe pred rok 1997. To znamená, že Rusko akceptuje iba vstup východného Nemecka do zjednoteného Nemecka, teda do Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Všetko ostatné by chcelo dostať do obdobia predtým.

Tie časy predtým znamenajú vazalské časy. Rusko deklaruje, že sme jeho nepriateľom, myslí to vážne, bojuje vo vojne, o ktorej hovorí, že nie je konečná.

Teda je nekonečná. 

Nekonečná je z pohľadu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie