Denník N

Súd uznal guvernéra NBS Kažimíra za vinného z podplácania Imreczeho. Rozhodol od stola na základe dôkazov

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 16:55: Ak Kažimír sám neodstúpi, nateraz ho nemá kto odvolať. Trestný rozkaz súdu nie je právoplatný, odpor voči nemu podala špeciálna prokuratúra a nasledovať tak bude riadne súdne pojednávanie.

Špecializovaný trestný súd uznal za vinného guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra. Sudca Milan Cisarik ho trestným rozkazom odsúdil za podplácanie na peňažný trest 100-tisíc eur, informoval denník Sme. 

Sudca teda nezapochyboval o vine bývalého podpredsedu Smeru a dlhoročného ministra financií vo Ficových vládach.

Rozhodnutie súdu však nie je právoplatné. Odpor voči nemu podala špeciálna prokuratúra. Tá dôvody tohto kroku nevysvetľuje.

Trestný rozkaz znamená, že sudca rozhodol o Kažimírovej vine „od stola“, len na základe predloženého spisu a dôkazov, ktoré z neho vyplývajú – neprebehlo ešte riadne pojednávanie s výpoveďami svedkov či obžalovaného.

Odpor špeciálnej prokuratúry znamená, že teraz bude musieť súd rozhodovať o obžalobe na Kažimíra na riadnom pojednávaní.

„Napriek trestnému rozkazu, ktorý mi nebol dosiaľ ani doručený, som nevinný,“ reagoval na svoje obvinenie Peter Kažimír.

„Nedopustil som sa žiadneho trestného činu a nepochybujem o tom, že sa obhájim pred sudcom na hlavnom pojednávaní alebo pred odvolacími súdmi na Slovensku alebo v Európe. Nebudem reagovať na politické vyhlásenia v predvolebnej kampani. Verím v prezumpciu neviny, pretože som sa nedopustil žiadnej trestnej činnosti. Všetky pracovné úlohy vykonávam zodpovedne a čestne.“

Jeho obhajca Ondrej Mularčík trestný rozkaz zatiaľ nekomentoval, pretože ho stále nemá doručený.

Kažimír je obžalovaný z podplácania bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý vypovedal, že od neho dostal obálku so 48-tisíc eurami. Úplatok sa týkal urýchlenia a pozitívneho ukončenia odvolacích daňových konaní.

V prípade preukázania viny hrozí exministrovi financií z éry Smeru trest od dvoch do piatich rokov, čo znamená, že by mohol vyviaznuť aj s podmienkou.

„Obvinenie, že som vraj podplácal vysokého úradníka finančnej správy, je absolútna lož,“ reagoval v minulosti Kažimír. Opakoval, že je nevinný.

Sudca videl silné dôkazy

Trestný poriadok hovorí o tom, že trestným rozkazom môže sudca rozhodnúť len v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Mýtnik

Peter Kažimír

Slovensko

Teraz najčítanejšie