Denník N

Vláda by chcela prekresliť hranice regiónov, zo 79 okresov by zostalo 46, menej by bolo aj krajov

Návrh funkčných regiónov. Zdroj - MV SR
Návrh funkčných regiónov. Zdroj – MV SR

Ministerstvo vnútra pracuje od jesene 2021 na plánoch nového usporiadania regiónov Slovenska, ktoré by priniesli zásadné zmeny. Napunk získal materiály ministerstva vnútra. Plány nie sú definitívne, pre poverenú Hegerovu vládu by do predčasných volieb nebolo ľahké takúto reformu presadiť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Megaokresy Bratislava, Trnava a Košice, zrušenie samostatných okresov Komárno, Galanta, Sobrance či Detva. Toto sú niektoré zmeny v plánoch reformy verejnej správy, na ktorých pracuje ministerstvo vnútra pod vedením Romana Mikulca (OĽaNO). Plány ešte nie sú definitívne, verejnosti ich zatiaľ nepredstavili, Napunk však získal aktuálne dokumenty ministerstva vnútra vrátane máp.

Rezort by znížil počet okresov zo súčasných 79 na 46 a vytvoril by jednotky verejnej správy nižšieho stupňa, ktoré v dokumentoch označuje ako subregióny. Reforma by obsahovala aj reorganizáciu krajov, namiesto súčasných ôsmich by sme mali systém

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Roman Mikulec

Slovensko

Teraz najčítanejšie