Denník N

Rozhodujete o osude ľudí, hneval sa tréner Spišskej Novej Vsi. Zvolen premenil trestné strieľanie a zahrá si finále

Foto – TASR
Foto – TASR

Po desiatich rokoch sa zloženie hokejového finále zopakuje. Nastúpia v ňom Košice proti Zvolenu, o čom definitívne rozhodol siedmy zápas druhého semifinále, v ktorom Zvolen na vlastnom ľade porazil Spišskú Novú Ves 3:2. Vyrovnaný záverečný zápas rozhodlo trestné strieľanie, v 55. minúte ho premenil Peter Zuzin.

„Toto už rozhoduje aj o osude ľudí, to už nie je tak, že niekto niečo zapíska a potom sa za to pôjde ospravedlniť,“ hovoril pre TASR o kľúčovom momente Vlastimil Wojnar, český tréner Spišskej Novej Vsi.

„Panuje u mňa prázdnota. Mali sme dnes na Zvolen, ale nevyužili sme šance a ani ďalšie presilovky. Napokon rozhodla situácia, ktorá by za tohto stavu v takomto dueli nemala vzniknúť. Rozhodcovia boli veľmi zhovievaví.“

Rozhodcovia v spomínanej situácii po zákroku Juraja Valacha na Shanea Hannu nariadili trestné strieľanie. Mikrofóny, ktoré mapujú komunikáciu rozhodcov, zachytili aj vulgárne pokriky zo strany realizačného tímu hostí, ktorí arbitrom vyčítali, že Valach pri zákroku zasiahol puk.

Peter Zuzin zrealizoval trestné strieľanie spôsobom, ktorý je preňho typický. Puk zamiešal a umiestnil k vyrážačke brankára Melicherčíka.

„Mám to odskúšané, vedel som, že na to bude pripravený, ale to je nechytateľné,“ hovoril Zuzin s úsmevom pre RTVS. „Zaslúžia si pochvalu. Bola to vynikajúca séria, každý zápas sa išlo naplno. Dnes to bol vabank, kto to zvládne. Chvíľu si to užijeme a už myslíme na finále.“

Trestné strieľanie Petra Zuzina

K úspechu pomohol aj Réway

Napriek prehre Spišská Nová Ves dosiahla historický úspech, v sezóne obsadila tretie miesto a hráči si po zápase prevzali bronzové medaily. Klub predtým v ére samostatnosti pôsobil v najvyššej súťaži len sporadicky a 20 rokov pôsobil v 1. hokejovej lige. Do extraligy sa vrátil v minulej sezóne.

K dobrým výsledkom pomohol Spišiakom aj Martin Réway. 28-ročný hráč, o ktorom sa v minulosti hovorilo ako o generačnom talente slovenského hokeja, no pre mnohé zdravotné a osobné problémy svoj potenciál nenaplnil, prišiel do tímu z druhej nemeckej ligy, v play-off nazbieral v 13 zápasoch 12 bodov.

V posledných dňoch tak bola témou aj otázka, či by nemal dostať pozvánku do reprezentácie, ktorá v piatok zápasom so Švajčiarskom štartuje záverečnú časť prípravy na májové majstrovstvá sveta.

„Sledujeme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Hokejová extraliga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie