Denník N

Bazény či umývanie áut. Ako životný štýl bohatých prispieva k nedostatku vody v mestách

Foto N – Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Nedostatok vody sa v budúcnosti môže týkať aj slovenských miest, podľa analytikov pôjde o dôsledok prejavov zmeny klímy.

Za nedostatok vody v mestách nemôže len klimatická zmena a rast populácie, ale „prinajmenšom rovnako“ aj životný štýl bohatých ľudí s bazénmi, zavlažovanými záhradami a umývaním áut.

Uvádza to štúdia, ktorá vyšla minulý týždeň v časopise Nature Sustainability.

Hoci bohatí v najväčšej miere spôsobujú nedostatok vody v mestách, najviac trpia chudobní, ktorí v čase dlhotrvajúceho sucha nemajú vodu ani na základné potreby.

Koniec lacnej a dostupnej vody?

„Ukázali sme, že najväčší problém pre chudobnejších ľudí predstavuje sociálna nerovnosť, pokiaľ ide o prístup k vode na každodenné využitie,“ povedala pre denník Guardian spoluautorka štúdie Hannah Clokeová z univerzity v Readingu.

Podľa autorov štúdie nie je riešením nedostatku vody v mestách hľadať nové zdroje, ale spravodlivejšie spotrebovávať vodu bez ohľadu na výšku príjmu.

Skončila sa pre väčšinu sveta éra lacnej a dostupnej vody, ako uvádza štúdia, a týka sa problém nedostatku vody aj slovenských miest?

Vo výskume použili ako prípadovú štúdiu situáciu v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike.

Aj zhruba tridsať rokov od konca apartheidu je Kapské Mesto rozdelené na štvrte s ľuďmi s odlišnými príjmami, čo uľahčuje sledovanie spotreby vody podľa bohatstva (sociálnych vrstiev).

Analýza odhalila, že najbohatší ľudia spotrebovali asi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie