Denník N

Vraj sa sťažoval, že polovica tímu chodí do mešity. Tréner PSG teraz chce žalovať svojho spolupracovníka za ohováranie

V Paríži Saint-Germain nikdy nie je nuda. Dlhé mesiace sa diskutuje o tom, či v najlepšom francúzskom klube zostanú hviezdy ako Lionel Messi či Kylian Mbappé. Teraz sa však objavila úplne iná kauza: okolo 56-ročného trénera Christopheho Galtiera, ktorého obviňujú z rasizmu.

Nový škandál znovu otvoril tému politického pozadia francúzskeho futbalu. Galtier, jeden z najlepších trénerov na svete, totiž vraj počas ramadánu zakazoval svojim moslimským hráčom pôst.

Galtier má za sebou náročný týždeň. V sobotu PSG nastúpilo v ligovom zápase na pôde OGC Nice, klubu, v ktorom Galtier pôsobil až do letného odchodu do Paríža. Galtier mu v minulej sezóne pomohol dostať sa do európskych pohárov.

Nice stále hrá v Európskej konferenčnej lige, ale fanúšikovia s ním nemajú najlepší vzťah. Môže za to odchod Galtiera do bohatšieho PSG, ale aj napätá atmosféra vo vnútri klubu.

Keď PSG zápas vyhralo, Galtier vyšiel na ihrisko priamo pred bránu, za ktorou sedeli domáci ultras. Začal im sarkasticky tlieskať a ukázal palce hore. Rozbehol sa za ním záložník Nice Khephren Thuram a situáciu upokojoval aj tréner Nice Didier Digard. Galtiera napokon odtiahol jeden z členov jeho realizačného tímu.

Televízia Canal+ potom zachytila kúsok z rozhovoru medzi Galtierom a obrancom Nice Jean-Clairom Todibom, jeho bývalým zverencom z Nice. „Videl si ten transparent? Čo keby bol pre teba?“ pýtal sa ho Galtier.

Ultras Nice totiž naň napísali „Avant, après, la mama di Galtier“ (Predtým, potom, Galtierova mama) a spolu s urážkami to počas zápasu aj skandovali.

Galtier potom novinárom vysvetľoval: „Moja mama má 83 rokov a zotavuje sa z rakoviny. Vďaka mojej práci v minulej sezóne môžu teraz títo ľudia na tribúnach vidieť európsky futbal.“

Veľa černochov a moslimov

Galtiera urážky zo strany ultras nahnevali, ale celá kauza je hlbšia. Miestne periodikum Nice Matin totiž prišlo s článkom, v ktorom opisovalo okolnosti Galtierovho odchodu z Nice. Galtier mal vraj príliš veľké ego a prejavovalo sa to aj na napätí medzi ním a športovým riaditeľom Julienom Fournierom. Hádali sa najmä o prestupových cieľoch, na ktorých sa len málokedy zhodli.

Vo Francúzsku sa však diskutuje o úplne inej veci: o Galtierovom prístupe k černochom a moslimom.

Keď Nice bojovalo o vrchné priečky ligovej tabuľky, Galtier od svojich hráčov – moslimov – chcel, aby počas ramadánu nedodržiavali pôst. Niektorí z nich ho vraj poslúchli, ale zopár z nich protestovalo: napríklad nahnevaný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ligue 1

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie