Denník N

Cukor je zabijak, droga, ktorou kŕmime vlastné deti. A navyše za odmenu, hovorí imunológ

Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

„Pred dvesto rokmi sme umierali na podvýživu, dnes umierame preto, lebo sme prežratí,“ hovorí česko-izraelský imunológ Jakub Abramson, ktorý sa zaoberá výskumom týmusu, teda detskej žľazy.

Postgraduálne štúdium absolvoval na Harvardovej univerzite a od roku 2011 vedie vlastné laboratórium na Weizmannovom inštitúte v Izraeli. Vlani sa však vrátil do Prahy, aby tam strávil sabatikal. Momentálne pôsobí v Ústave organickej chémie a biochémie Akadémie vied ČR a čiastočne na Prírodovedeckej fakulte Karlovej univerzity.

V rozhovore takisto vraví, či sa viac priberá z tuku alebo cukru; prečo je fruktóza zradná; do akej miery máme imunitu vo svojich rukách; prečo ženy trpia autoimunitnými ochoreniami častejšie než muži, a vysvetľuje, na čo nám slúži detská žľaza a prečo zaniká.

So svojím tímom sa zameriavate na výskum autoimunitných ochorení. Naozaj tých ochorení, pri ktorých sa imunitný systém splaší a zaútočí proti vlastnému telu a vlastným bunkám, pribúda? Alebo ide o optický klam spôsobený lepšou diagnostikou?

Pri niektorých civilizačných ochoreniach, ako je napríklad autizmus, ADD či ADHD, môže ísť o lepšiu diagnostiku, ale pri autoimunitných ochoreniach a alergiách ide naozaj o markantný nárast, keďže ich diagnostika bola aj predtým veľmi dobrá.

Ako príklad môže poslúžiť cukrovka 1. typu. V Československu došlo po roku 1989 k jej výraznému nárastu, pritom socialistické zdravotníctvo nebolo v diagnostike ani v liečbe na zlej úrovni. Niektoré autoimunitné ochorenia narastajú naozaj dramaticky, v Kanade a USA je napríklad obrovský nárast celiakie za posledných 20 rokov.

Existuje viacero teórií a hypotéz, prečo pribúda autoimunitných ochorení alebo alergií. Najvýraznejšia je asi hygienická hypotéza. Veľmi zjednodušene povedané: vďaka hygiene, medicíne a vôbec civilizačným výdobytkom náš imunitný systém nemá od raného detstva „nič na práci“, tak sa častejšie splaší a púšťa sa do útoku proti vlastným bunkám alebo – v prípade alergií – proti neškodným molekulám, napríklad peľovým zrnám. K akým vysvetleniam sa prikláňate vy?

Vysvetlení je veľa, ale vzájomne nemusia byť v rozpore. Určite však „westernizácia“ spoločnosti je jedným z hlavných faktorov, ktorý k nárastu týchto ochorení prispieva.

Obrovská zmena spôsobu života, ktorá má fatálne následky. Ako žijeme, čo jeme, ako málo sa hýbeme. Imunitný systém musí byť trénovaný, ibaže nie je.

Platí teda, že autoimunitné ochorenia a alergie postihujú viac „západný svet“, ale nie napríklad Afriku, kde ľudí, samozrejme, trápia iné veci: bežné infekcie, podvýživa alebo napríklad malária…

A tá konkrétne stále zabíja viac ľudí, než zabíjal koronavírus na svojom vrchole. Áno, tak to je. Autoimunitné ochorenia sa síce vyskytujú po celom svete, ale práve pre vyspelý svet sa stali veľmi vážnym problémom, pretože dramaticky prispievajú k zníženiu kvality života.

V „západnej“ civilizácii sme odbúrali obrovské množstvo problémov a chorôb. Ale iné sme si privodili. Vlastne by ma zaujímalo dať to na pomyselné váhy… i keď je to, samozrejme, skôr filozofická otázka. 

Nútite ma, aby som povedal čierna alebo biela?

Nenútim. Isteže je to zložitejšie. Len mi pripadá zaujímavé o tom hovoriť. 

Nedávno som podobnú otázku dostal v Lauderovej škole v Prahe, kam chodia všetky tri naše deti. Deti sa pýtali: „Mali sme pred sto rokmi lepší alebo horší imunitný systém?“

Umierali sme v mladom veku. Rýchlo a nepríjemne na infekcie, ktoré dnes už ani nepoznáme. Dnes umierame neskôr. A pomaly. Žijeme dlhšie, ale nie sme zdraví.

A myslím si, že sa nevylučuje mať oboje. Náš cieľ by mal byť zachovať všetko úžasné, čo sa podarilo, ale zároveň sa snažiť, aby náš imunitný systém bol v harmónii. Pri väčšine populácie to tak nie je. Záleží na každom z nás. Ale aj na spoločnosti.

Nechcem znieť konšpiračne, ale, samozrejme, k súčasnej situácii prispievajú aj záujmy veľkého priemyslu a biznisu…

Napríklad?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie