Denník N

Nemäkneme, odkazuje svojím najnovším albumom Metallica

Keď chceli slovenskí fanúšikovia počuť v predpremiére nové piesne americkej skupiny, museli zájsť do kina.

V minulosti boli vydania očakávaných albumov slávnych mien veľkými udalosťami. Fanúšikovia už od skorého rána čakali pred obchodmi, aby sa čo najskôr dostali ku kópii vytúženého albumu, potom rýchlo utekali domov, aby si ho mohli pustiť. Nástupom internetového pirátstva, ktoré neskôr nahradil streaming, sa rady pred obchodmi už netvoria, ale aj dnes sa nájdu príklady, že vydávanie novej hudby môže byť veľkou udalosťou. Len sa neodohráva pred výkladom predajní, ale v kine.

A to dokonca aj na Slovensku. Túto možnosť si v minulosti vyskúšal napríklad Nick Cave, ktorý v deň vydania albumu Skeleton Tree vypustil do sveta dokument o jeho nahrávaní s názvom One More Time With A Feeling. S kinovým formátom prišla aj americká metalová legenda Metallica, ktorá sa rozhodla promovať svoju nahrávku 72 Seasons ako posluchovú diskotéku.

Čím starší, tým rýchlejší

Keď mal pred rokom v bratislavskom Cinemaxe premiéru beatlesácky koncert Get Back: The Rooftop Concert, bolo naň zvedavých len zopár fanúšikov. Lenže vtedy práve dohorievala pandémia, čo sa isto podpísalo na návštevnosti. No v prípade americkej štvorice je to iné. Niet oddanejších fanúšikov ako metalistov. Album 72 Seasons sa len vo štvrtok večer v bratislavskom Cinemaxe premietal rovno v dvoch sálach. Tá väčšia bola vypredaná, menšia takmer plná.

Lenže neboli sme na metalovom koncerte. Kapela síce burácala z nadupaných reprobední po obvode celej sály, no atmosféra medzi metalistami bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie