Denník N

Vývoj bojov (414. deň): Rusi cvičia jednotky na boj so západnými tankmi. Volajú ich lovci Leopardov, ale sú to obyčajní vojaci

Leopard počas cvičnej streľby. Foto - ukrajinská armáda
Leopard počas cvičnej streľby. Foto – ukrajinská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ruská vojenská televízia ukázala výcvik proti západným tankom.
  • Ako plánujú ničiť Leopardy, Challengre a Abramsy.
  • Rusi v Bachmute postupujú. Opisujú, ako ich Ukrajinci lákajú do pascí.
  • Mapa dňa – čo je čo v Bachmute, aktuálny stav v Bachmute
  • Videá dňa – ako sa Rusi pripravujú na Leopardy – krátka a dlhá verzia; boje v Bachmute; okamih, keď vyleteli rakety, ktoré potopili krížnik Moskva; nové video z masakra pri Bilohorivke; ako vyzerajú osobné zbrane po niekoľkých dňoch v zákope; Vuhledar; Marjinka.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 13. apríla. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Ruská vojenská televízia ukázala výcvik proti západným tankom. Ruská armáda tvrdí, že o západných tankoch vie všetko a je na ne pripravená. Dokonca cvičí špeciálne tímy „lovcov Leopardov“, ktorí západné šelmy zničia. Dalo by sa síce spýtať, prečo sa to Rusom ideálne nedarí v prípade ukrajinských tankov, ktoré poznajú oveľa lepšie, lebo sú takmer rovnaké ako ich vlastné, ale na vec sa treba pozrieť vážne. Pretože príchod nových druhov zbraní na bojisko je naozaj zásadná udalosť a každá armáda sveta by na ňu reagovala.

Začalo sa to propagandistickým videom televízie Zvezda, ktorá patrí ruskému ministerstvu obrany. Najskôr jeho kratšia verzia, na konci tejto časti nájdete dlhú, polhodinovú:

Odhliadnuc od toho, že minútový záznam je zinscenované divadlo, v ktorom zjavne mladí nevycvičení branci pobehujú po trenažéroch, a keby ich v takomto stave vypustili do boja, z lovcov Leopardov by sa rýchlo stala korisť Leopardov, sú na záberoch aj informácie o tom, ako si Rusi nastávajúci boj predstavujú.

Záznam pochádza zo základne Mulino v Nižnonovgorodskej oblasti. Dôstojník, ktorý na ňom vystupuje, sa volá Jevgenij Arifulin a tvrdí: „Poznáme všetky ich prednosti i slabiny a podľa toho cvičíme vojakov.“

K tomuto bodu prvá poznámka: Kremeľ roky tvrdí, že sa cíti ohrozený NATO a západnými armádami, ale vojakov na boj proti ich tankom začal cvičiť až teraz? Ak bola obava Rusov taká akútna, že pre ňu bolo potrebné napadnúť susednú krajinu, svojich vojakov by na tento účel pripravovali už dávno. Vysvetlenia sú dve a môžu sa rôzne kombinovať. Buď Rusi dobre vedeli, že klamú, alebo sa im už takí vojaci minuli a teraz musia vycvičiť nových.

Ako plánujú ničiť Leopardy, Challengre a Abramsy. Ako by teda tá taktika mala vyzerať? Rusi sa odvolávajú na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie