Denník N

Bratislava pomáha Banskej Štiavnici benefičným koncertom. Mesto musí vstať z popola, hovoria sestry Vášáryové

Plagát - hl. m. Bratislava
Plagát – hl. m. Bratislava

V pondelok môžete v Bratislave zadarmo vidieť Billy Barman, Le Payaco aj Veca a zároveň pomôcť Banskej Štiavnici. S nápadom na benefičný koncert prišli bratislavské základné umelecké školy, vystúpia aj deti zo štiavnickej ZUŠ zasiahnutej požiarom.

Spolu s Banskou Štiavnicou som zažila mnohé tragédie, prepadnuté dlažby, zmiznutie celých domov do bezodných štôlní pod mestom, spomína herečka Magda Vášáryová.

„To všetko sa dialo, lebo sme sa prestali o mesto starať,“ hovorí rodáčka z Banskej Štiavnice. „Narodila som sa v tieni starého románskeho hradu a jeho zvuk ma sprevádzal po celé detstvo.“

Aj požiar, ktorý takmer pred mesiacom zničil časť historického centra, je podľa Vášáryovej dôsledkom našej ľahostajnosti a lenivosti. „To mesto si to nezaslúži. Potrebovalo by lepších správcov. Ľudí, ktorí tam nielen bývajú, ale prežívajú denne úžasný pocit vekov a bohatstva, ktoré zem vydala práve v tomto meste,“ dodáva.

Magda Vašáryová bude mať videoprejav na benefičnom koncerte Bratislavy na pomoc Banskej Štiavnici. Koncert bude v pondelok 17. apríla od 17.30 h v bratislavskej Starej tržnici, vstup bude voľný. Živý prenos bude možné sledovať aj na Facebooku Denníka N.

Berggericht, budova Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici po požiari. Foto – Mária Flórová

Veľké kapely aj deti z umeleckých škôl

V Starej tržnici v pondelok vystúpia aj slovenské kapely Billy Barman, Le Payaco, Hex, Korben Dallas, Puding Pani Elvisovej, Vec & Škrupo & Tóno S a ďalší.

Vstup je zadarmo, môžete však prispieť do online zbierky, ktorú spoločne zorganizovali hlavné mesto a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Peniaze môžete poslať už teraz cez výzvu na webstránke donio.sk.

V prvom bloku benefičnej akcie, ktorá sa začína o 17.30 h, sa predstavia mladé talenty z bratislavských základných umeleckých škôl, ako aj žiaci a žiačky zo Základnej umeleckej školy v Banskej Štiavnici, ktorú zasiahol požiar.

Základnej umeleckej škole v centre Banskej Štiavnice zhorela celá šindľová strecha a voda pri hasení poškodila aj interiér budovy.

Podujatie otvorí 50-členný orchester

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Hudba

Požiar v Banskej Štiavnici

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie