Denník N

Komentátori Denníka N: Rezníkovej historke sa nedá veriť, bola to bohorovnosť

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ak by guvernérovi NBS Petrovi Kažimírovi záležalo na dobrom mene Slovenska, ale aj jeho osoby, už dávno by nebol vo funkcii, hovorí šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný a komentátor Tomáš Gális.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Sudca Špecializovaného trestného súdu vydal trestný rozkaz, ktorým odsúdil guvernéra NBS Petra Kažimíra za podplácanie Františka Imreczeho tak, že mu dal peňažný trest 100-tisíc eur. Na rozdiel od generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý predtým obvinenie Kažimíra podľa paragrafu 363 zrušil, sudca Milan Cisarik nepochyboval. Čo nám toto rozhodnutie súdu hovorí o Žilinkovi?

Matúš Kostolný: Nie je to prvýkrát, čo vidíme, že Maroš Žilinka má nasadené iné okuliare ako ostatní. Maroš Žilinka je predstaviteľ jedného pohľadu a potom tu máme viacerých sudcov, vyšetrovateľov, policajtov a prokurátorov. Maroš Žilinka reprezentuje prúd, ktorý sa tvári, akoby sa nič nestalo, akoby za čias Roberta Fica nedochádzalo ku korupcii a k zločinom, a dá sa to povedať asi aj pri tomto prípade.

Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože prokuratúra už voči tomu podala odpor a zrejme ho podá aj Kažimír, takže prípad sa bude riadne pojednávať. Je však v poriadku, že Kažimír zostáva vo funkcii?

Tomáš Gális: V tomto prípade už nie. Malo to rôzne fázy. Najprv bol obvinený, potom mu zrušili obvinenie, potom bol znovu obvinený a obžalovaný. Kým nerozhodol súd, mohol ešte argumentovať, že treba počkať. Ale toto už je ťažké zvládnuť. Minimálne sa ho každý bude na to pýtať. Ak by mal nejaké rozhovory s novinármi, vždy by padla otázka, či už nechce odstúpiť. Zvlášť, keď ho na odstúpenie vyzývajú nielen politickí oponenti, ale aj pani prezidentka, ktorá povedala, že by mal zvážiť zotrvanie vo funkcii. Nemôže ho síce odvolať, ale je to už dosť silný hlas na to, aby sa nad tým zamyslel.

No Peter Kažimír žiadne rozhovory neposkytuje. Keď bol obvinený, premiér Heger ho vyzval, nech sa postaví pred médiá a odpovedá na všetky otázky. On mlčí.

Gális: Je v takej pozícii, že si to môže dovoliť. Novinári ho ani bežne nestretávajú, keď ide do roboty. Je to veľmi zvláštny prístup a mal by sa k tomu nejako postaviť, zvlášť keď potrebuje sám seba vyviniť.

Kostolný: Ja som ho nedávno stretol v potravinách a vyzeral celkom spokojne. Peter Kažimír sa tvári veľmi suverénne a sebavedomo, že je nevinný a pravda sa ukáže, nedáva rozhovory, ale krátke vyhlásenia. Je jeden z ľudí z éry Roberta Fica, ktorí majú problém so zákonom a snažia sa všetko spochybniť, hovoria, že to je politicky motivované, vymyslené a že sú obeťou nejakej pomsty. Ale tam je jeden základný problém, ktorý treba stále opakovať. Aj Peter Kažimír je odsúdený na základe pána Imreczeho. František Imrecze bol vysokopostavený človek, ktorého si vybrali oni – garnitúra Roberta Fica. Kažimír bol jeden z ľudí, ktorí s ním priamo spolupracovali. Roky bol Imrecze pre nich dobrý, dokonca o ňom uvažovali, že bude novým ministrom financií keď pán Kažimír odchádzal do NBS. Bol to človek, ktorému absolútne dôverovali, dokonca aj v momente, keď bol vo väzbe, hovorili, aké je to hrozné a že je voči Imreczemu vedený politický proces. V momente, keď začal svedčiť, začali sa tváriť, akoby to nemohla byť pravda. Tu nehovoríme o tom, že to sú nejaké novinárske texty, pokombinované, nepriame dôkazy. Tu máme priame svedectvo od človeka z ich kruhu a on ich usvedčuje.

Gális: Mňa na tom najviac zaujala reakcia Hlasu. Jasné, že Fico sa postavil za Kažimíra a hovorí, že to je politická objednávka, tak ako hovorí už tri roky. Ale Hlas sa chce vždy od Fica odlíšiť, ide za Olafom Scholzom, je za to, aby sme poslali migy na Ukrajinu a podobne, ale zrazu príde na Kažimíra a rozpráva takmer to isté čo Fico.

Títo ľudia svoje zotrvanie vo funkcii spájajú s tým, že sú nevinní. Ale tu predsa ide o nejakú kultúru a nie o vinu alebo nevinu, nie? Veď ani prezidentka nehovorí svojím vyhlásením, že by mal zvážiť zotrvanie vo funkcii, pretože je. Smer a Hlas dokonca hovoria, že je drzosť vyzývať ho na odchod, keď rozhodnutie súdu nie je právoplatné.

Kostolný: V politickej debate sú to práve ľudia zo Smeru a z Hlasu, ktorí najčastejšie vyzývajú politikov súčasnej garnitúry, aby odišli. Robia to v momente, keď nie sú ani len obvinení ani odsúdení. Vtedy hovoria o politickej kultúre. Keď sa to týka ich, zrazu je to úplne inak. U Petra Kažimíra je dôležitý jeden moment – je to guvernér Národnej banky. Oni majú špeciálnu imunitu, zastrešenú Európskou centrálnou bankou. Tam sa myslí na to, aby guvernér nebol odvolateľný z politických dôvodov. Aby garnitúry po výmene nemohli vymeniť šéfa Národnej banky. Je viac príkladov aj z iných krajín, kde boli guvernéri dokonca aj odsúdení a zostali vo svojej funkcii. Pán Kažimír tu má krytie imunity, ktorá je podpísaná Európskou centrálnou bankou. Je to teda o argument navyše. Ak by mu záležalo na fungovaní krajiny, na dobrom mene Slovenska, už dávno by tam nemal byť.

Gális: Aj na svojom dobrom mene.

Dcéram bývalého riaditeľa RTVS a TASR Jaroslava Rezníka platil školné v kauze Dobytkár obžalovaný Peter Kuba, predstaviteľ agentúry Roko, ktorá mala vo verejnoprávnom médiu zákazky. Pán Rezník povedal, že sa to dialo preto, lebo sa raz pomýlil pri zadávaní platby, Kuba to urobil zaňho a odvtedy to stále tak platil – aj iné položky, nielen školné – a exriaditeľ RTVS mu to vraj s manželkou v hotovosti vracal. Toto úplne vážne hovorí bývalý riaditeľ verejnoprávneho média?

Gális: Keď zatvorím oči, možno si dokážem predstaviť, že prvýkrát to tak mohlo byť. Možno. Ale toto sa dialo päť rokov. Školné, ubytovanie, peniaze chodili zjavne aj priamo na účty dcér. A on mu to každého pol roka dával v hotovosti. To je neuveriteľný príbeh.

Kostolný: V novinách máme tendenciu pochopiť príbeh a potom ho čo najjednoduchšie a pútavo podať čitateľom ďalej. Pri tej skratke máme niekedy tendenciu veci zjednodušiť. Často debatujeme o tom, že svet býva oveľa komplikovanejší, než ako ho my prezentujeme. Pristúpim na tvoju hru a tiež zavriem oči. Viem si predstaviť, že ľudia robia veľmi čudné veci, ktoré zvonku vyzerajú neuveriteľne. Ale tu sa nedá veriť ani tomu, ako sa to začalo. Ani ja nemám rád, keď zadávam IBAN.

Dá sa to už naskenovať.

Kostolný: Možno vtedy ešte nie. Mám z toho svojím spôsobom stres aj ja, viem si to predstaviť. Ale to nie sú sumy typu 50 eur na školskú jedáleň. To sú dosť vysoké sumy. Na jednej strane môže byť nejaká nešikovnosť s malými tlačidlami v internetbankingu. Ale na druhej strane je úplne základný pocit súkromia a vlastného osobného priestoru. Tak ako ľudia nemajú radi, keď im niekto vstupuje do osobného priestoru fyzicky, tak je prirodzené, že človek nechce púšťať nikoho ani k tomu, koľko platíš svojim dcéram za školu v Británii alebo v USA. Nechceš do toho pustiť niekoho, o kom hovoríš, že sa s ním iba raz za čas profesionálne stretneš. Zdá sa mi to neuveriteľné. A keby aj, v podstate je dosť jedno, akú výhovorku na to má. Tá suma, spôsob a opakovanie plus vzťah závislosti, kde pán Rezník zo svojej funkcie vedel ponúknuť nejakú protislužbu, z toho robí dosť veľký škandál.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Peter Kažimír

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie