Denník N

Europoslankyňa Miriam Lexmann z KDH: Mačkopsy zlyhali, je čas pre čitateľné strany

Europoslankyńa za KDH Miriam Lexmann. Foto N - Tomáš Benedikovič
Europoslankyńa za KDH Miriam Lexmann. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kresťanská únia bola súčasťou Matovičovho chaosu a nemali sme pocit, že by sa od neho dostatočne dištancovala, vraví o rokovaniach medzi KÚ a KDH Miriam Lexmann.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Miriam Lexmann (49) je politička KDH, manželka predsedu hnutia Milana Majerského a od roku 2019 poslankyňa Európskeho parlamentu. V rozhovore okrem iného hovorí:

  • prečo by sa KDH malo dostať do parlamentu, ak už dvakrát neuspelo;
  • na čom stroskotali rokovania s KÚ a či sa líšia aj ideologicky;
  • prečo by podporila obmedzenie nedeľného predaja;
  • či KDH vylučuje spoluprácu so Smerom;
  • či postavia vlastného kandidáta na prezidenta.

Prečo by sa KDH malo dostať do parlamentu práve po tohtoročných voľbách, keď sa vám to už dvakrát – v rokoch 2016 a 2022 – nepodarilo?

Je na to veľa dôvodov. Sme čitateľná a konštruktívna strana, snažíme sa naše riešenia založiť na odbornom základe. Rozširujeme naše odborné štruktúry a chceme ponúknuť čitateľnú a konštruktívnu politiku, ktorú – myslím si – ľudia v tomto politickom chaose očakávajú. Tichú, pokojnú silu, ktorá sa sústredí na to, čo ľudia chcú riešiť. Zdravotníctvo, školstvo, drahé energie, úpadok do chudoby.

Klidná síla“ bol v minulosti slogan českých ľudovcov z KDU-ČSL, ktorí tiež vypadli z parlamentu a znova sa doň dostali. Na druhej strane, podpora KDH v marci vyzerala takto: podľa Focusu necelých 6 percent, podľa agentúry AKO necelých 7 percent, v Ipsose necelých 6 percent. Pol roka pred voľbami v roku 2020 ste mali vo Focuse 6,5 percenta, ale do parlamentu ste sa nedostali. Nezopakuje sa to?

Situácia je rozdielna. Ľudia pred vyše tromi rokmi volili mačkopsy, strany založené na jednom lídrovi, ktorý im toho veľa nasľuboval. Teraz budú skôr zvažovať, ktorá strana konštruktívne niečo ponúka a má odborné zázemie, aby svoju ponuku pretavila do praktických riešení pre ľudí. To KDH vie ponúknuť. Hovorí sa, že hlas tých, ktorí volili v roku 2020, prepadol. Jedna múdra pani minule povedala – môj hlas neprepadol, lebo KDH tu stále je.

Video: Europoslankyňa Lexmann: Mačkopsy zlyhali, je čas pre čitateľné strany
Autori: Eva Štefanková, Dušan Mikušovič

Ale nie je v parlamente.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

KDH

OĽaNO

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie