Denník N

S vnúčatami sa rozpráva o Taylor Swift. Mozgy „superstarcov“ starnú pomalšie, ukazuje výskum

Betty Whitová na snímke z roku 2015. Foto - TASR/AP
Betty Whitová na snímke z roku 2015. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píše Richard Sima, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Starnutie často sprevádza pokles kognitívnych schopností, ale niektorí starší ľudia nám ukazujú, čo je možné aj v zlatých rokoch nášho života. V angličtine sa im hovorí „SuperAgers“, čo by sme mohli preložiť výrazom „superstarci“.

Tento termín označuje ľudí starších než 80 rokov, ktorých mozog starne oveľa pomalšie než u väčšiny ľudí. Ich pamäť funguje rovnako dobre ako pamäť ľudí mladších o 20 až 30 rokov, ak nie viac.

„Títo ľudia sú ako Betty Whitové nášho sveta,“ hovorí Emily Rogalskiová o americkej herečke, ktorá sa dožila 99 rokov a ktorej kariéra trvala dlhých 82 rokov.

Rogalskiová je neurovedkyňou na Feinbergovej lekárskej fakulte Severozápadnej univerzity v Illinois a vedie Mesulamovo centrum pre kognitívnu neurológiu a Alzheimerovu chorobu.

Rogalskiová bola súčasťou výskumného tímu, ktorý pred 15 rokmi predstavil termín „SuperAgers“.

To, čo vedci zisťujú o týchto zdravých a bystrých starších ľuďoch a o prevencii demencie, by nám mohlo pomôcť objaviť nové preventívne opatrenia v rámci životného štýlu, genetiky a odolnosti voči bežným zmenám, ktoré prináša starnutie.

„Je povzbudzujúce vedieť, že existujú dobré trajektórie starnutia,“ hovorí Rogalskiová. „Je možné žiť dlho a dobre.“

Namiesto Sinatru Taylor Swift

Podľa Rogalskiovej existujú tri hlavné trajektórie vplyvu starnutia na naše kognitívne schopnosti.

Pri patologickej trajektórii sa schopnosť mozgu učiť sa zhoršuje rýchlejšie, ako sa vzhľadom na vek očakáva – ako v prípade demencie.

Realita je taká, že najväčším rizikovým faktorom pre rozvoj demencie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie