Denník N

Bizarný záver euroligového zápasu o bronz. Takú zlosť som ešte nezažila, hnevala sa basketbalová trénerka Hejková

Slovenská trénerka USK Praha Natália Hejková. Foto - TASR/Milan Kapusta
Slovenská trénerka USK Praha Natália Hejková. Foto – TASR/Milan Kapusta

Nešlo o to, že prehrala, ale ako prehrala.

Pätnásť postupov do najlepšej európskej klubovej štvorky, päť titulov s troma tímami, uvedenie do Siene slávy Medzinárodnej basketbalovej federácie ešte počas aktívnej kariéry.

Mohlo by sa zdať, že Natáliu Hejkovú po tridsiatich rokoch práce trénerky na absolútnej špičke ženského basketbalu nedokáže už nič prekvapiť.

A predsa sa stalo.

Keď po nedeľnej prehre v euroligovom zápase o bronz s talianskym Schiom 56:59 trénerka českého majstra USK Praha schádzala z palubovky, tvár jej zbordovela od zlosti. Na záverečnom turnaji Final Four, ktorý organizoval jej klub v hale Královka, nechcela zostať bez medaily.

Hejková dokáže verejne uznať prehru, čo ukázala napríklad v piatok s tureckým Mersinom 58:78, ale tú z nedele len ťažko strávi – ak niekedy vôbec.

Lebo v tomto prípade nešlo o to, že prehrala, ale ako prehrala.

Tri dámy nemali odvahu

„Keď som v piatok povedala, že som veľmi smutná, tak dnes musím povedať, že taká nahnevaná som ešte nikdy nebola. Bol to veľmi ťažký zápas, ukázali sme srdce, v druhom polčase sme bojovali, ale niekto dal doslova darček súperovi,“ začala svoje hodnotenie.

Čo presne sa udialo?

Tak ako v piatkovom semifinále proti Mersinu, ani v nedeľu proti Schiu jej tím v zápase ani jediný raz neviedol. Na rozdiel od piatka sa mu však v nedeľu podarilo v záverečnej minúte výrazne zlepšenou hrou v poslednej štvrtine vyrovnať na 56:56 a schyľovalo sa k predĺženiu.

Schiu po oddychovom čase zostávalo päť sekúnd na rozhodujúci útok, ale hráčky USK výbornou obranou získali loptu a Francúzka Vukosavljevićová sa chystala vyraziť do protiútoku a rozhodnúť.

Lenže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Basketbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie