Denník N

Rusi mlčia, ako rozryli hroby v Ladomirovej. Na cintoríne vládli, lebo platili

Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku. Foto N - Vladimír Šimíček
Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku. Foto N – Vladimír Šimíček

Vlani vyvolali Rusi škandál pre odstránenie betónových obrubníkov z vojnového cintorína v Ladomirovej pri Svidníku. Pobúrený Maroš Žilinka to dal vyšetrovať. Ako ruská strana rozryla cintorín pri ich budovaní, prešlo bez väčšej pozornosti slovenských úradov. Kľúčové boli ruské peniaze.

Už sedem mesiacov žije v strachu, že ho obvinia, lebo z vojnového cintorína v Ladomirovej pri Svidníku nechal na jar minulého roka odstrániť problematické betónové obrubníky. Bývalý starosta obce Vladislav Cuper má pritom pocit, že hroby padlých vojakov zneuctili Rusi a nie on.

Keď ruské veľvyslanectvo na Slovensku vlani na jeseň vyvolalo škandál pre vybraté obrubníky, hovorilo o „rúhavom čine“. Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal vyšetrovať podozrenia z hanobenia hrobov vojakov, ktorí zahynuli v prvej svetovej vojne. Rovnaké podozrenia však vyvstávajú so samotným vybudovaním obrubníkov v roku 2014, za čím stála ruská ambasáda.

Pri osádzaní tiež rozrývali miesto s hrobmi vojakov a dialo sa to bez väčšej pozornosti slovenských úradov, pretože obnovu cintorína platilo Rusko.

Obrubníky postavili na trávou zarastenom cintoríne od oka, ako sa to hodilo, a nie presne, ako sú vojaci pod zemou pochovaní. To, že sa rozmiestnenie hrobov neskúmalo, potvrdzujú pamiatkari aj ministerstvo vnútra.

Vojnový cintorín v Ladomirovej s už vybudovanými obrubníkmi. Fotka je z roku 2021. Zdroj: Pamiatkový úrad SR

Bývalý starosta, ktorého vyšetrujú: Obrubníky išli cez ruky, cez hlavy

„Obrubníky išli cez nebohých

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hoaxy a propaganda

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie