Denník N

Vývoj bojov (417. deň): Rusom prudko stúpli straty zariadení na rádioelektronický boj. Dialo sa to aj pred ich porážkami pri Charkive a Chersone

Prvá fotografia obrneného vozidla Bradley v ukrajinskej pixelovej kamufláži. Foto - Twitter, Ukraine Weapon Tracker
Prvá fotografia obrneného vozidla Bradley v ukrajinskej pixelovej kamufláži. Foto – Twitter, Ukraine Weapon Tracker

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Rusi stratili elektronické zariadenia za miliardu dolárov, ešte nikdy o ne neprichádzali tak rýchlo ako teraz.
  • Bachmut bez zásadnej zmeny.
  • Zvesti o ukrajinskom postupe v Zaporižskej oblasti sa nepotvrdili.
  • Mapa dňa – Bachmut
  • Videá dňa – ako Ukrajinci ničia ruské zariadenia rádioelektronického boja; exčeský vrtuľník Mi-24 v ukrajinských službách; veľký výbuch v Bachmute; v Belgorode horela trafostanica; dva ruské lancety proti jednému ukrajinskému tanku; prilba zachránila vojaka pred smrťou.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 16. apríla. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Kľúčová schopnosť, ktorej sa Západ obával. „Je to scenár ako z nočnej mory. Nepriateľské bezpilotné lietadlo monitoruje signály mobilných telefónov vojakov na zemi pod sebou, odhalí ich polohu a odošle súradnice na veliteľský štáb, ktorý nariadi delostrelecký útok na ničnetušiace jednotky.

Toto je schopnosť, ktorú Rusko ukazuje počas prebiehajúceho konfliktu na Donbase na východe Ukrajiny. A je to schopnosť, ktorej americká armáda nemusela čeliť počas dlhých vojen v Iraku a Afganistane. V dôsledku toho sa armáda musí veľa učiť o elektronickom boji. Pozorovanie, ako ho Rusi vedú na Ukrajine, dáva najlepšiu príležitosť, ako to urobiť.“

Týmito vetami sa v júli 2018 začínala analýza Asociácie armády Spojených štátov, ktorá združuje súčasných i bývalých amerických vojakov. V tom čase nešlo o výnimočný názor. Po roku 2014 západní analytici ruské schopnosti v rádioelektronickom boji vyzdvihovali pomerne často a varovali, že Rusi majú v tejto oblasti veľký náskok.

Scenár, ktorý text opisuje ako nočnú moru, je len časťou problému, hoci dôležitou. Veľmi podobne napríklad Rusi prišli na Nový rok 2023 o stovky vojakov, ktorých Ukrajinci pravdepodobne odhalili práve podľa mobilných telefónov, aby ich základňu vzápätí zničili HIMARS-y. Pod rádioelektronický boj však patrí všetko od rušičiek signálu cez odpočúvanie po radary.

Ako sa po februári 2022 ukázalo, aj v tomto prípade boli ruské schopnosti zveličené. Ale napriek tomu sú významné. Minulý týždeň sa napríklad písalo o možnosti, že za nižšou účinnosťou amerických navádzaných bômb JDAM môže byť ruské rušenie. Ukrajinskí vojaci sa zas zvyknú sťažovať, že na častiach frontu im nefunguje spojenie. Pritom bez spojenia sa nedá efektívne bojovať, a už vôbec nie útočiť. Ofenzíva si totiž vyžaduje časté a rýchle rozhodnutia. Ak sa rozkazy nedostanú k podriadeným jednotkám, útok zlyhá.

Rusi stratili elektronické zariadenia za miliardu dolárov, ešte nikdy ich nestrácali tak rýchlo a veľa ako teraz. Je pravdepodobné, že práve preto sa v uplynulých týždňoch začali množiť vizuálne dôkazy o ničení ruských zariadení na vedenie rádioelektronického boja. Skupina OSINT analytikov Molfar si totiž všimla pozoruhodnú súvislosť medzi ukrajinskými ofenzívami a ruskými stratami tohto druhu techniky. Pred každým ukrajinským víťazstvom krivka strát vyskočila. Lenže nikdy nie tak dramaticky ako práve teraz. Zdá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie