Denník N

Danko ako svedok v kauze Dobytkár: Bárs by každá rodina urobila pre Slovensko toľko ako Kvietikovci

Andrej Danko a Gabriela Matečná na súde v prípade Dobytkár. Foto N - Daniel Vražda
Andrej Danko a Gabriela Matečná na súde v prípade Dobytkár. Foto N – Daniel Vražda

Čo nové vieme v kauze Dobytkár:

  • Andrej Danko priznal stretnutia s Martinom Kvietikom, no odmieta korupciu a nevedel si ani spomenúť, kde sa stretávali – proces je podľa neho útokom na SNS.
  • Bývalá ministerka Gabriela Matečná priznala, že jej Kvietik dlhodobo radil, no nemal vraj žiaden vplyv. Kvietik sa jej zastával.
  • Bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa vypovedal, že Milan Lučanský ho varoval pred zadržaním Kvietika a on odkaz odovzdal riaditeľovi tajnej služby Antonovi Šafárikovi.

Predseda SNS Andrej Danko sa mesiace snažil tváriť, že jeho a strany sa korupčná kauza Dobytkár vôbec netýka. Na rozdiel od niekdajšieho koaličného partnera, predsedu Smeru Roberta Fica, nikdy proaktívne verejne nekomentoval obvinenie svojho blízkeho.

V prípade sú obžalovaní aj Norbert Bödör blízky Smeru a aj finančník Martin Kvietik označovaný za oligarchu SNS. Zatiaľ čo Fico hovorí o Bödörovi ako o politickom väzňovi, Danko o finančníkovi Kvietikovi mlčal.

V pondelok však musel toto verejné mlčanie prelomiť. Na Špecializovaný trestný súd totiž predsedu SNS predvolali ako svedka. Spolu s ním aj exministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka SNS).

„Vitajte po desiatich rokoch,“ pozdravil sa finančník Kvietik s politikmi na chodbe súdu. Všetci traja museli v tej chvíli vedieť, že časový odstup od posledného stretnutia je prehnaný.

Následne si totiž ako svedkovia v súdnej sieni spomenuli, že ešte vo svojich politických funkciách predsedu parlamentu a ministerky sa s Kvietikom stretávali. Dialo sa to v bratislavskom hoteli Albrecht, kde Kvietik sedel v špeciálnej miestnosti číslo osem. Na rozdiel od ostatných izieb táto bola prebudovaná na konferenčnú miestnosť.

Kľúčový svedok obžaloby Marek Kodada vypovedal, že práve do tohto hotela chodieval za Kvietikom s úplatkami z dotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Štátnej agentúre, ktorá rozdeľuje agrodotácie, v tom čase šéfoval Matečnej nominant Juraj Kožuch. Aj ten je dnes s Kvietikom obžalovaný z brania úplatkov.

Kodada ako bývalý funkcionár ministerstva pôdohospodárstva spolupracuje s políciou a vypovedá o tom, ako zabezpečoval provízie aj pre Kvietika.

Prosím o pochopenie, je to útok na SNS, hovoril Danko

„Celé to vnímam aj ako jeho snahu o politický útok na stranu SNS,“ reagoval na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Kauza Dobytkár

SNS

Slovensko

Teraz najčítanejšie