Denník N

Anjeli prekariátu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autorka je spisovateľka

Prednedávnom som od jedného z lifestylových časopisov dostala zaujímavú ponuku napísať krátky fejtón na tému Peniaze nie sú všetko, ale je fajn ich mať. Za fejtón síce nebol žiadny honorár, ale vďaka nemu som sa mala „zviditeľniť“. Zviditeľniť sa. Zadarmo. V dobe, keď si každý môže založiť profil na sociálnych sieťach a zviditeľňovať všetky stránky svojej osobnosti a všetky záhyby svojho tela. Aj tie, po ktorých možno publikum netúži.

„Zadarmo, ale s možnosťou…“ Koľkokrát ľudia pracujúci v kultúre počujú to magické slovo „možnosť“. Možnosti sú však ako motýle. Beháš po lúke, skúšaš ich chytiť, a keď konečne zacítiš jemné šteklenie rýchlo sa pohybujúcich krehkých krídel, otváraš dlane a sleduješ, ako miznú na oblohe.

Keď som ešte študovala na vysokej škole v Krakove, mala som kapelu. Veľmi často som dostávala ponuku zahrať koncert za „open bar a milú atmosféru“. Vízia studeného piva po vydarenej akcii v obklopení zaľúbených fanúšikov bola dostatočne lákavá, aby som na také podmienky pristala bez žmurknutia okom. Neprekážalo mi, že zvukár dostával normálny honorár. Veď zvukár je majster, kým my len spievame pesničky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie