Denník N

Talentovaný Gavi možno z Barcelony odíde zadarmo, prekážkou je zvláštna klauzula. Klub hovorí o šikanovaní

Hráč Barcelony Gavi (v strede) bojuje o loptu s hráčmi Manchestru United. Foto - AP/Joan Monfort
Hráč Barcelony Gavi (v strede) bojuje o loptu s hráčmi Manchestru United. Foto – AP/Joan Monfort

Gavi mal byť súčasnosťou aj budúcnosťou Barcelony.

18-ročný záložník v priebehu posledného roka získal v prvom tíme veľmi dôležitú úlohu a stal sa symbolom novej éry po odchode Lionela Messiho do PSG – popri ďalšom mladom záložníkovi, 20-ročnom Pedrim.

Gaviho opisujú ako generačný talent a zaujal aj dnes už bývalého reprezentačného trénera Luisa Enriqueho, ktorý ho v novembri zobral aj na svetový šampionát do Kataru.

Záloha s Pedrim a Gavim, ktorých porovnávajú s legendárnym Andrésom Iniestom a (dnešným trénerom Barcelony) Xavim Hernándezom, sa však môže čoskoro rozpadnúť. Aj keď Gavi v septembri podpísal novú zmluvu až do konca sezóny 2025/26, objavila sa reálna možnosť, že cez leto z Barcelony odíde – a to dokonca zadarmo.

Prípad Gaviho je veľmi komplikovaný a súvisí s finančnými problémami Barcelony a aj s právnym sporom medzi vedením La Ligy a klubom.

V španielskom futbale registrácia nie je len formalitou. A keďže ju Barcelona stále nevyriešila, o Gaviho sa intenzívne zaujímajú iné európske veľkokluby.

Podľa španielskeho periodika AS sa oňho snaží najmä londýnska Chelsea, ktorá aj po veľkom míňaní v priebehu posledného roka stále hľadá nové posily. Majitelia na čele s Toddom Boehlym a Clearlake Capital sa na prestupovom trhu zameriavajú najmä na mladých a talentovaných hráčov.

Málokto túto charakteristiku spĺňa tak ako Gavi, víťaz Kopa Trophy (Trofeje Raymonda Kopu), ocenenia pre najlepšieho mladého hráča v Európe do 21 rokov.

O komplikovanej ekonomickej situácii Barcelony sa pritom rozpráva v období, keď klub čelí obvineniam z ovplyvňovania rozhodcov. Konkrétne za platby niekdajšiemu viceprezidentovi technickej komisie rozhodcov španielskej futbalovej federácie Josému Maríovi Enríquezovi Negreirovi.

Problémom je klauzula

Keď Gavi podpísal na jeseň nový kontrakt, bol stále oficiálne registrovaný ako mládežnícky hráč. Do zmluvy bola zahrnutá aj klauzula, ktorá z neho už o pár týždňov môže spraviť voľného hráča.

Podmienka je jasná: ak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

La Liga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie