Denník N

Zapotil sa vôbec? žartovali o Chárovi, keď s úsmevom dokončil maratón. Trénoval som tvrdo, priznal

Zdeno Chára v cieli Bostonského maratónu. Foto – AP
Zdeno Chára v cieli Bostonského maratónu. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

Zdeno Chára v pondelok prvýkrát v živote zabehol maratón. Úspešnú premiéru absolvoval na prestížnom maratóne v Bostone, 42,2-kilometrovú trať zvládol za 3:38:23 h.

Chárov výsledný čas mnohých prekvapil, navyše bolo vidieť, že ak by chcel, mohol by bežať aj rýchlejšie. Bývalý slovenský hokejový obranca na trati s úsmevom zdravil fanúšikov a usmieval sa aj po dobehnutí do cieľa. V ňom však povedal, ako tvrdo sa pripravoval, a hovoril aj o tom, či je ťažšia hokejová alebo maratónska príprava.

V prípade 46-ročnej hokejovej legendy a dlhoročného kapitána Bostonu išlo v prvom rade o dobrú vec. Maratón bežal po boku bežkyne, ktorá zastupovala charitatívnu organizáciu, a prispôsobil jej svoje bežecké tempo.

Na najstaršom maratóne na svete štartoval so symbolickým číslom 3333, keďže počas úspešnej kariéry nosil na drese práve tridsaťtrojku. Keď Chára prešiel cieľovou bránou, na Copley Square, kde maratón finišuje, sa rozoznela rovnaká skladba, akou hokejisti Bostonu v domácej aréne oslavujú strelený gól.

Veľkou témou Bostonského maratónu bola aj prehra Keňana Eliuda Kipchogeho. Najlepší maratónec histórie skončil až šiesty a dosiahol najslabší čas v kariére. Kipchogemu, ktorý dovtedy vyhral 15 zo 17 maratónov, súperi ušli na obávanom kopci a potvrdili sa dohady, že v členitom teréne nebude taký dominantný. Pre Keňana je to výstraha pred olympiádou v Paríži, kde bude trať ešte viac členitá ako v Bostone.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


„Predstavte si, že uprostred maratónu náhodou otočíte hlavu nabok a presne vo výške svojich očí uvidíte biceps nejakého chlapíka,“ žartoval o účasti 206-centimetrového Zdena Cháru na maratóne hokejový novinár Tom Gulitti.

Iní špekulovali, či Chára bude potrebovať na zvládnutie maratónu viac ako desať krokov, a Amalie Benjaminová, expertka pracujúca pre NHL, sa zase pri pohľade na hokejistu, ktorý s úsmevom dobiehal do cieľa, pýtala, či sa vôbec zapotil.

Aj keď videá od fanúšikov z trate aj zábery z cieľovej rovinky ukazujú Cháru, ako maratón zvláda s ľahkosťou, v cieli priznal, že to nebolo jednoduché a na svoju maratónsku premiéru sa systematicky pripravoval. „Tréning bol tvrdý a som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Zdeno Chára

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie