Denník N

Nesrovnal bol na odpis, zachránili ho chyby pravice

Ivo Nesrovnal ešte v čase, keď spolupracoval s Pavlom Frešom. Foto - TASR
Ivo Nesrovnal ešte v čase, keď spolupracoval s Pavlom Frešom. Foto – TASR

Pán, ktorý pracoval aj na Kiskovej kampani, píše o tom, ako sa Ivo Nesrovnal stal nezávislým kandidátom

Primátor hlavného mesta patrí v každej krajine k najprestížnejším postom. Často je to post na úrovni ministra – strana, ktorá ho nominovala, môže hovoriť, že je v hre, aj keby percentá neboli.

Bratislavský magistrát je navyše organizácia, ktorá spravuje stovky miliónov eur v rozpočte a ďalšie ťažko vyčísliteľné peniaze v majetku a všakovakých povoleniach a rozhodnutiach. Zväčša územného, stavebného a strategicko-partnerského charakteru. Preto sa nemožno čudovať, že predvolebný boj patrí k najtvrdším v krajine.

Pred štyrmi rokmi sa skončila éra tradične pravicových primátorov, zvíťazil ľavicový Milan Ftáčnik. Hoci jeho politický profil nijako nezapadal do otrepaného bratislavského klišé, voliči rozhodli, že tradičnej pravicovosti aspoň na čas stačilo.

Bezradný Nesrovnal

Ivo Nesrovnal začal kampaň včas a dobre ju zakončil. To, čo sa dialo medzitým, bolo očami nestranného pozorovateľa pomerne bizarné.

Najprv kandidoval za SDKÚ, potom pár hodín za Sieť a nakoniec, po preukázaní mimoriadnej dávky politickej bezradnosti, skončil nie celkom z vlastnej vôle, ako nezávislý.

Keď o pár hodín neskôr predstavil Radoslav Procházka vlastnú kandidátku, vyzeralo to, že má vymaľované a v najlepšom prípade skončí ako nezávislý poslanec v zastupiteľstve.

To všetko bolo obalené kampaňou, o ktorej sa dá zodpovedne povedať len to, že bola iná.
Nevedel si nájsť tému, nevedel naformulovať dôvod voliť ho a palicu začali lámať aj najväčší optimisti.

Prebudený Nesrovnal

Potom sa však stala vec, ktorú možno označiť za prielom v bratislavskej komunálnej politike. Strana Sieť sa rozhodla, že podporí Milana Kňažka a obetovala tak vlastnú kandidátku Kratochvílovú.

To, čo sa možno na prvý pohľad mohlo javiť ako pragmatické rozhodnutie, sa obrátilo proti všetkým, ktorí sa tohto “dealu” zúčastnili. Od predsedu Siete, až po Milana Kňažka.

Z dohody pravice sa stala fraška a z nezávislého kandidáta kandidát všestranícky, navyše s nálepkou cynického politického kšeftu. A z Nesrovnala čierny kôň v boji s koňmi inej základnej farby. Jeho kampaň konečne našla jasnú a pochopiteľnú tému, dokázal sa efektívne vymedziť a príbeh sa zavŕšil v sobotu v noci v hoteli Devín. Skrátka to dal.

Finišujúci Nesrovnal

Ivo Nesrovnal nie je žiadny princ, ktorý za fanfár valkýr prišiel spasiť hlavné mesto. Štyri roky pôsobil ako šéf najsilnejšieho a zďaleka nie svätého poslaneckého klubu na magistráte. Pozícia “trojky” mu, podobne ako pri prezidentskej kandidatúre R. Procházku, poskytla obrovský komfort komunikačného závetria.

Dvaja favoriti mali dosť skúseností, aby vedeli, že mu nie je potrebné venovať pozornosť a ťahať ho tak do hry. Okiadzali sa tak len navzájom a Nesrovnal v pokoji mohol rozprávať príbeh o tom, ako je v politike nový a nepoškvrnený.

Keď začalo byť jasné, že sa na Milanov doťahuje, na akékoľvek vysvetľovanie už nemali ani čas, ani energiu, a ak sa aj o niečo pokúsili, pôsobilo to zúfalo.

Gombík sa už veľmi rozvíjať nedal a Milan Ftáčnik doplatil aj na potemkiniády za mestské peniaze, ktoré sa aj vďaka komunikačnej neobratnosti obrátili proti nemu.

Podľa výsledku volieb Nesrovnal nelovil úspešne len u Kňažka, ale aj voličov zmeny, ktorí pred štyrmi rokmi pomohli Ftáčnikovi.

Odkaz Nesrovnalových voličov

Výsledky primátorských volieb sú hanlivým gestom voličov zoskupeniam pod hlavičkou pravica (stará i nová). Primátor je symbol a ľudia si vybrali človeka, ktorý sa voči nim vymedzil.

Ešte predtým, ako si definitívne zatancujeme nad ich hrobom, treba dodať, že dvom pravicovým koalíciám stále zostáva pohodlná väčšina v zastupiteľstve. Ak ich doplníme o nezávislých kandidátov, ktorí si stranícke skratky spoza mena zmazali len tesne pred voľbami, tak zistíme, že sa vlastne nezmenilo nič a Bratislava je stále tou tradičnou baštou rýchlorastúceho počtu strán, ktoré nie sú Smer.

Na klasických občianskych kandidátov, ktorí by dokázali uzavrieť efektívne dohody a byť úspešní, ešte mesto z rôznych dôvodov nedozrelo. Nová kampaň však začína už dnes.
Ivo Nesrovnal ide na magistrát sám. V niečom tak bude mať podobnú pozíciu, ako mal Milan Ftáčnik. Spolupráca so zastupiteľstvom preverí schopnosť vyjednávať podporu a uzatvárať dohody, ktoré nebudú kľať oči.

Na rozdiel od Ftáčnika bude mať ťažšiu pozíciu pre vyjednávanie peňazí pre mesto, ktoré podľa premiéra nie je Slovensko. A zatiaľ nie je ani Zürich, ani Helsinki, ani Mníchov.

Autor je spolumajiteľ reklamnej agentúry Komplot

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie