Denník N

Boris Kollár je v Číne, zrušil plánovanú návštevu Huawei a verí, že Peking nepošle zbrane Rusku

Boris Kollár s predsedom Všečínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov Čao Le-ťim v Pekingu. Foto – TASR
Boris Kollár s predsedom Všečínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov Čao Le-ťim v Pekingu. Foto – TASR

Predseda parlamentu na návšteve Číny neplánoval otvárať porušovanie ľudských práv či spojenectvo s Ruskom, chcel sa zamerať na posilňovanie spolupráce firiem. Pred používaním telefónov Huawei v minulosti našich politikov varovala SIS.

Predseda parlamentu Boris Kollár je spolu s poslancami Sme rodina a aj Smeru a Hlasu tento týždeň v Číne. V Šanghaji malí ísť do kontroverznej firmy Huawei a obedovať s jej predstaviteľmi. Stretnutie sa dostalo aj do oficiálneho programu, no napokon ho zrušili.

Náš druhý najvyšší ústavný činiteľ sa podľa odpovede svojej kancelárie nemienil v Číne venovať otázke jej spojenectva s Ruskom, ktoré zaútočilo na Ukrajinu, hoci ide o jednu z hlavných tém súčasnej čínskej zahraničnej politiky.

Kollár: Hovorili sme o mieri

Po utorňajšom stretnutí s predsedom Všečínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov Čao Le-ťim v Pekingu Kollár povedal, že na stretnutí predsa spomenul aj vojnu na Ukrajine. „Hovorili sme o mieri. Pre mňa bolo veľmi zásadné, keď pán predseda jasne povedal, že Čína rešpektuje územnú celistvosť akejkoľvek krajiny na svete,“ povedal Kollár.

„Zachytil som v médiách, že Čína deklarovala, že nebude dodávať zbraňové systémy Rusku, vítam to a pevne verím, že to dodrží,“ hovoril predseda slovenského parlamentu spravodajkyni agentúry TASR, ktorá je v Číne s ním.

Z jeho slov nebolo jasné, či sa Kollár čínskych predstaviteľov priamo pýtal na to, či Peking bude dodávať zbrane Rusku.

Čína je spojenec Ruska, hoci jeho agresiu na Ukrajine vojensky nepodporuje. Európska únia, USA aj NATO sa od začiatku vojny na Ukrajine snažia Čínu presvedčiť, aby sa zriekla spojenectva s Vladimirom Putinom a aby mu nepomáhala ani ekonomicky.

Kollár je v Číne s podpredsedom parlamentu Petrom Pčolinským (Sme rodina), s poslancami svojho hnutia Milošom Svrčkom a Jozefom Šimkom, s exposlancom Sme rodina Martinom Borguľom, s poslancami Smeru Mariánom Kérym a Marošom Kondrótom a s Richardom Rašim z Hlasu.

V slovenskej parlamentnej delegácii v Číne nie je nikto z

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Čína a Taiwan

Sme rodina

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie