Denník N

Taktika v Lige majstrov: Miláno neutralizovalo neapolský stred s Lobotkom, Lampardov ťah proti Realu nezafungoval

Stanislav Lobotka v súboji s Brahimom Diazom. Foto - TASR/AP
Stanislav Lobotka v súboji s Brahimom Diazom. Foto – TASR/AP

Dobré ráno,

Chelsea snívala o obrate na Stamford Bridge proti Realu Madrid, ale svoje šance nepremenila a Real bol chladnokrvný ako vždy. Po víťazstve 2:0 postupuje do semifinále s celkovým skóre 4:0.

Odveta nevyšla ani Neapolu, ktorý doma s AC Miláno len remizoval 1:1 a napriek skvelej sezóne v Lige majstrov končí už vo štvrťfinále. Trénerovi AC Stefanovi Piolimu znova vyšla taktika, ktorou sa mu podarilo neutralizovať aj nebezpečenstvo, aké predstavuje Stanislav Lobotka.

Zostrihy nájdete na webe UEFA, na ktorom sa stačí zaregistrovať.

Súhrn diania prinášame vždy ráno po každom vyraďovacom zápase Ligy majstrov. Odoberať ho môžete aj e-mailom.


SSC Neapol so slovenským záložníkom Stanislavom Lobotkom sa snažil otočiť prehru 0:1 z prvého duelu s AC Miláno. Neapolu to však nevyšlo, doma iba remizoval 1:1.

Nepomohol mu ani návrat obávaného nigérijského útočníka Victora Osimhena po zranení. Osimhen strelil gól v nadstavenom čase, ale to Neapolu už nestačilo.

Neapol bol na „ľahšej“ strane žrebu v Lige majstrov a sníval o tom, že popri pravdepodobnom víťazstve v domácej Serii A uspeje aj v európskom pohári. Napokon však končí vo štvrťfinále, kde narazil na AC, svojho neobľúbeného súpera. V apríli sa s ním stretol tri razy, okrem štvrťfinále LM prehral v lige 0:4.

V úvode odvety sa Neapol opäť snažil o aktívny pressing a vypracoval si aj šance, ale AC tiež hrozilo. Proti nemu však stál takticky vyspelý súper. Ľavý krídelník Rafael Leão často dokázal unikať a po jednej kombinácii s Theom Hernándezom v 22. minúte ho v šestnástke fauloval Mario Rui. Olivier Giroud pri penalte zlyhal, keď jeho pokus chytil Alex Meret.

O dvadsať minút neskôr sa však Giroud už nemýlil. Leão sa dostal k lopte na vlastnej polovici ihriska, prešprintoval až pred bránu Neapola a posunul loptu Giroudovi, ktorý skóroval. Neapol tiež kopal penaltu po ruke Fikaya Tomoriho, ale ani Kviča Kvaracchelia ju nepremenil.

Neapol chcel hrať aktívne, ale chýbali mu dôležití hráči: najmä stopér Kim Min-jae a záložník Andre Zambo Anguissa. Osimhen sa vrátil, ale to nestačilo. Trénerovi AC Miláno Stefanovi Piolimu opäť vyšla taktika, keď sa opäť spoľahol na nízky blok s defenzívne ladeným stredom zálohy s Radem Krunićom, so Sandrom Tonalim a s Ismaelom Bennacerom.

Tento blok robil problém Neapolu pri rozohrávke a dokázal do istej miery neutralizovať aj stred zálohy Neapola, ktorý sa – vrátane Lobotku – preto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Súhrn Ligy majstrov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie