Denník N

V civilizovanom svete je takýto postup premiéra nepredstaviteľný

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je publicista

Miroslav Kollár má pravdu, že v normálnej krajine by po takomto rozhodnutí sudcu (aj keď rozsudok ešte nie je právoplatný) guvernér národnej banky z funkcie odstúpil. To áno. Lenže v normálnej krajine by aj premiér konal celkom inak, než konal Eduard Heger. Postupoval by tak, ako si to dôstojný a zodpovedný výkon funkcie premiéra (áno, aj povereného premiéra) vyžaduje.

Totiž v normálnej krajine by premiér nerobil tlačovú besedu (na ktorej sa snažil tváriť prísne a nahnevane, vyšiel však z toho odpudzujúco arogantne) pred budovou národnej banky, ale dohodol by si s guvernérom osobné stretnutie a tam by ho vyzval kvôli ochrane dobrého mena inštitúcie i samotnej krajiny odstúpiť z funkcie. Až potom by urobil vyhlásenie, v ktorom by o stretnutí a svojom postoji informoval verejnosť.

Ak by tlačovú besedu, akú sme videli v podaní Hegera a spol., organizovala ktorákoľvek iná politická strana opozičná voči Smeru, bolo by to v rámci politického zápasu v poriadku. Tu by mohla byť námietka, že tlačovú besedu organizovala strana Demokrati a Heger vystupoval ako jej predseda, takže by to mohlo zodpovedať uvedenej poznámke. Lenže Eduard Heger v istom momente povedal „naša vláda“, čo znamená, že na tlačovej besede vystupoval s vedomím, že tam stojí aj ako premiér. Okrem toho sotva možno oddeliť pozíciu predsedu strany od pozície premiéra, to by bolo schizofrenické.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Peter Kažimír

Komentáre

Teraz najčítanejšie