Denník N

Vedeli, že klamú, no diváci to chceli. Fox News musí zaplatiť takmer miliardu za hoaxy o sfalšovaných voľbách

Právnici Dominion Voting Systems hovoria na tlačovke pred súdom po ohlásení dohody. Foto – TASR/AP
Právnici Dominion Voting Systems hovoria na tlačovke pred súdom po ohlásení dohody. Foto – TASR/AP

Súdna sieň vo Wilmingtone v americkom štáte Delware bola v utorok plná a pripravená na začiatok pozorne sledovaného proces. Porotu vybrali ešte predpoludním. Právnici oboch strán mali už na sakách pripevnené mikrofóny a čakali na možnosť predniesť úvodné reči.

Okolo štvrtej však sudca Eric Davis všetkých zaskočil s vyhlásením, že obe strany – televízna stanica Fox News aj spoločnosť Dominion Voting Systems, ktorá vyrába hlasovacie zariadenia – sa v poslednej chvíli dohodli na mimosúdnom urovnaní sporu.

K procesu tak napokon nepríde.

Dominion požadoval od Fox News odškodnenie 1,6 miliardy dolárov za ohováranie, keď krátko po voľbách v roku 2020 dávala priestor tvrdeniam, že jeho prístroje sfalšovali voľby v prospech Joea Bidena.

Napokon sa obe strany dohodli na zhruba polovičnej sume 787,5 milióna dolárov, ktorú televízia zaplatí. Aj tak ide o jednu z najväčších súm, ktoré museli vyplatiť v sporoch týkajúcich sa ohovárania v dejinách USA, a vôbec najväčšiu, ktorú zaplatilo americké médium.

„Na pravde záleží. Klamstvá majú následky,“ povedal právnik spoločnosti Dominion pred budovou súdu.

Fox News sa k dohode nevyjadrila, no v urovnaní uznala, že niektoré časti tvrdenia, ktoré na jej obrazovkách zazneli smerom k Dominionu, „neboli pravdivé“. Urovnaním sa vyhla verejnému ospravedlneniu aj týždňom dlhého a zahanbujúceho verejného procesu, počas ktorého by sa na súde objavili najväčšie hviezdy televízie ako Sean Hannity či Tucker Carlson.

Ešte tento týždeň mal svedčiť aj mediálny magnát Rupert Murdoch, šéf celého mediálneho domu.

Na druhej strane – aj keď firma Dominion dostala „len“ polovičnú sumu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Hoaxy a propaganda

Joe Biden

Médiá

Svet

Teraz najčítanejšie