Denník N

Vývoj bojov (420. deň): Sledujeme kombináciu prvej a druhej svetovej vojny, hovorí šéf švédskej zbrojovky

S generálnym riaditeľom BAE Systems Hägglunds sme sa rozprávali o vozidlách CV-90, ktoré boli sľúbené Ukrajine. Foto - TASR/BAE
S generálnym riaditeľom BAE Systems Hägglunds sme sa rozprávali o vozidlách CV-90, ktoré boli sľúbené Ukrajine. Foto – TASR/BAE

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Šéf zbrojovky BAE Systems Hägglunds hovorí o tom, či boje na Ukrajine priniesli niečo prekvapujúce pre výrobcov obrnenej techniky. 
  • Preškolenie ukrajinských posádok na bojové vozidlá CV-90 by nemuselo byť zložité. 
  • Ruská FSB robí rozsiahle razie, dôvodom je únik citlivých informácií, ktoré sa dostali k Ukrajincom. 
  • Video dňa – máte nudnú prácu? Pridajte sa k okupantom na Ukrajine. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za stredu 19. apríla. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

V tieni Leopardov. Jedným z najviac sledovaných momentov nadchádzajúcich mesiacov by malo byť masívnejšie nasadenie tankov Leopard 2 proti ruskej technike. Trochu bokom pozornosti zostáva ďalšia obrnená technika, ktorú západné štáty Ukrajine sľúbili. Medzi ne patria aj pásové bojové vozidlá CV-90, ktorých dodávku v januári sľúbila švédska vláda.

Malo by ísť o 50 kusov v staršej verzii, ktorá pochádza z polovice deväťdesiatych rokov. Neoficiálne sa hovorí, že by sa k Švédsku mohol pridať ešte niektorý z ďalších štátov, ktorý má vozidlá vo výzbroji.

Tento diel Vývoja bojov bude vychádzať z rozhovoru s Tommym Gustafssonom-Raskom, generálnym riaditeľom firmy BAE Systems Hägglunds, ktorá tieto transportéry vyrába.

Denník N sa sa ním rozprával o jeho pohľade na aktuálny priebeh bojov.

Vozidlá CV-90 pritom nie sú témou len pre Ukrajinu, ale aj pre Slovensko či Českú republiku, ktoré si tiež vybrali tieto transportéry – Slovensko si objednalo 152 kusov, Česko si plánuje objednať viac než 200 kusov. Pôjde však o výrazne pokročilejšiu verziu, než akú by mala dostať ukrajinská armáda.

„Staršia verzia vozidla CV-90 (sľúbená Ukrajine – pozn. red.) ešte nemá také silné pancierovanie, nemá ani také pokročilé senzory alebo systémy vlastnej ochrany,“ hovorí Gustafsson-Rask.

Systémami vlastnej ochrany sa myslia napríklad zariadenia na vystreľovanie „antirakiet“, ktoré by mali zničiť letiacu nepriateľskú strelu. Slovenské verzie CV-90 by takouto technológiou mali disponovať.

Ako zbrojári vidia boje. Jedna z najčastejších otázok, ktorú dnes zbrojári dostávajú, znie: Čo ich naučila vojna na Ukrajine? Ukázala nejaký nový smer, ako by mali vojenskú techniku vylepšiť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie