Denník N

Horor z albánskych hôr: traja Česi, ktorí zmizli v roku 2001, sú dodnes nezvestní

Zmiznutá trojica Čechov. Foto - Novinky.cz
Zmiznutá trojica Čechov. Foto – Novinky.cz

Nech žije dlhý život a zomrie guľkou z pušky. Tak znie prianie albánskych horalov pri narodení chlapca.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nedostupný sever Albánska ma fascinuje. Či už som v minulosti prechádzal horskou cestou cez kamennú pustatinu z hraničného priechodu Plav v Čiernej Hore do starobylého mesta Skadar, alebo som teraz nedávno sedel s miestnymi v kaviarni v dedinke Tropoja pri koňaku Skanderbeg, všade sa krása snúbi s úzkosťou z neznámej krajiny aj prastarej kultúry, pre nás krutej.

Okolité hory rozprávajú príbehy krvnej pomsty, tradície od čias Osmanskej tradície. Miestni nerešpektovali štát a jeho zákony, vytvorili si preto vlastné.

A práve na týchto územiach sa pred 22 rokmi ocitli traja mladí Česi.

Krv nezostane nepomstená

Keď albánsky františkánsky kňaz Shtjefën Gjeçovi (1874 – 1929) spísal súbor zásad zvykového práva, ktorý sa stáročia šíril ústne z pokolenia na pokolenie, zachoval jeden z najcennejších zákonníkov zvykového práva na svete. Leka Dukagjini, po ktorom je kánon pomenovaný, je považovaný za súčasníka národného hrdinu Skanderbega, vojvodcu zo šľachtického rodu Kastriotovcov, ktorý v 15. storočí zjednotil albánske územia a štvrťstoročie odolával tureckej expanzii.

Tropoja na severe Albánska. Foto N – Andrej Bán

Spolu 1 263 článkov kánonu do detailov kodifikuje život Albáncov. Slúžil ako symbol vzdoru proti nadvláde. Kam nedosiahol štát, tam platil kánon. Článok 602 hovorí: „Albáncov dom patrí Bohu a hosťovi.“ Článok 645: „Komu zhanili hosťa, tomu sa bude všetko podávať ľavou rukou a popod koleno, až kým hosťa nepomstí.“ Článok 649: „Kánon hovorí, že v prípade otca, brata, ba i bratrancov možno odpustiť, no skutok spáchaný na hosťovi sa neodpúšťa.“

A napokon článok 917: „Krv nezostane nepomstená.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie