Denník N

Mnohí máme traumy bez ohľadu na to, aké sme mali detstvo a dospievanie, hovorí autorka kníh pre mladých Juno Dawson

Juno Dawson a jej kniha Čistá. Foto - Eivind Hansen
Juno Dawson a jej kniha Čistá. Foto – Eivind Hansen

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Chcela som napísať knihu, ktorá má ako autorku posunie. Hlavná postava Lexi sa správa otrasne, keď je na drogách, ale práve prostredníctvom nej som chcela otestovať čitateľa, či dokáže milovať postavu vediac, že je veľmi chorá a robí strašné veci,“ hovorí Juno Dawson, britská autorka kníh pre mladých. V slovenskom preklade vyšla jej kniha Čistá (Absynt, 2023), ktorá rozpráva o vysokej spoločnosti a zápasoch so závislosťami.

Dej knihy sa sústreďuje v Londýne a na luxusnej klinike na ostrove, kde sa ľudia snažia bojovať so svojimi závislosťami. Dawson používa jednoduchý jazyk, nie však chronologické rozprávanie. Motivácie postáv odhaľuje postupne, aby svojim čitateľom a čitateľkám ukázala, že najjednoduchšie je druhých súdiť. Kniha nie je prvoplánová, v mnohých smeroch je prekvapujúca. Otvára témy problémového dospievania, abstinencie či toxického vzťahu.

Sú mladí ľudia s neobmedzenými možnosťami unudení životom alebo sú len nešťastní? Juno Dawson neponúka vo svojej knihe priamu odpoveď, skôr necháva na čitateľoch a čitateľkách, aby sa sami rozhodli. Aj z toho dôvodu je Čistá výnimočná kniha.

Hlavná hrdinka knihy Čistá žije prevažne v Londýne. Vníma ho ako svoje mesto. Je aj pre vás Londýn mestom, ktoré vám vyhovuje práve preto, lebo – ako píšete v knihe – „si robí, čo chce“?

Londýn je v mnohých ohľadoch veľmi náročné mesto na život – vyžaduje od ľudí veľkú drinu. Ale nikde na svete som nič podobné nevidela. Dokonca aj New York mi v tomto ohľade pripadal oveľa uvoľnenejší. Som rada, že som mohla v Londýne žiť – získala som tým obrovskú skúsenosť.

Väčšina postáv vašej knihy Čistá sú mladí ľudia, ktorí na prvý pohľad nevedia, čo so sebou. Možno ju preto čítať ako kritiku mladej generácie alebo skôr varovanie, aby sme mladých viac počúvali a vnímali?

Ak je moja kniha kritikou niečoho, tak potom zlého rodičovstva. Postavy knihy Čistá spája to, že všetky doplácajú na zlyhania svojich rodičov – či už chcú, alebo nechcú. Vyrovnávajú sa s traumou zdedenou po rodičoch.

Kniha sa však skôr sústredí na deti ako na ich rodičov a jej dej sa odohráva predovšetkým na luxusnej klinike, kde si títo mladí ľudia liečia svoje závislosti. Veľmi podrobne ste opísali abstinenčné príznaky. Odkiaľ ste brali inšpiráciu?

Na svoju knihu som sa poctivo pripravovala. Našla som napríklad dokument, ktorý vznikol v Británii v 90. rokoch a ktorý sledoval spisovateľa snažiaceho sa zbaviť svojej závislosti. Bolo to veľmi trýznivé, ale neexistovala iná možnosť. Nemohla som na celý ten detoxikačný proces zabudnúť. Vôbec to nebolo romantické, pekné ani milé.

Hlavná postava Lexi má všetko, čo chce – značkové oblečenie, navštevuje špičkovú školu, chodí na večierky, o nič sa nemusí starať. Jej život je teda dosť vzdialený bežným tínedžerom. Nebáli ste sa, že sa s ňou a s jej životom plným luxusu nestotožnia čitatelia?

Bol to trik. Rovnako ako mnohí čitatelia a čitateľky aj ja som posadnutá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie