Denník N

Všetci potrebujeme hlavne rešpekt a byť ľúbení, hovorí Soňa G. Lutherová. Nakrútila intímny rodinný príbeh o tranzícii

Soňa G. Lutherová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Soňa G. Lutherová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Soňa G. Lutherová je antropologička a filmárka. Posledných päť rokov pracovala na filme o Marvinovi Horvátovi, ktorý prešiel procesom tranzície.

Najprv sa poznali ako kamaráti. Keď Soňa G. Lutherová v roku 2019 dala česko-slovenskému páru žijúcemu vo Švédsku ponuku, či by nemohla prísť k nim domov so štábom nakrútiť film o tranzícii, ktorou jeden z dvojice prechádzal, nemohla tušiť, ako to dopadne. Nevedeli to ani oni – Marvin a Ivan Horvátovci, ktorí spolu prežili ako manželia vyše 10 rokov a majú spolu dve deti.

Súhlasili, dnes sú stále spolu a výsledkom je dokument Šťastný človek, ktorý bude mať 1. mája svetovú premiéru na Hot Docs Festival, najväčšom festivale dokumentárnych filmov v Severnej Amerike.

„Téma transrodových ľudí na Slovensku bola spolitizovaná už v čase, keď sme začali nakrúcať, ale ani vo sne by mi nenapadlo, kam to až zájde, a že sa práve z nich stane obetný baránok na získavanie lacných politických bodov,“ vraví Soňa G. Lutherová.

Do našich kín príde jej dokument v septembri. Vďaka koprodukcii HBO MAX bude aj vo vysielaní a na rovnomennej streamovacej službe.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • s akou ambíciou film začala nakrúcať;
  • v čom je proces tranzície vo Švédsku jednoduchší;
  • prečo nechcela vo filme sexuálne intímne scény;
  • ako zvažovali, či vo filme majú vystupovať aj deti;
  • a kde vidí pôvod neznášanlivosti voči transrodovým ľuďom na Slovensku.

Z filmu je zrejmé, že s jeho hlavnými protagonistami máte dlhší vzťah, zrejme ešte z čias, keď Marvin nemal za sebou ani coming out ako transrodový muž. Kedy a kde ste sa vlastne s Horvátovcami zoznámili?

Bolo to v roku 2008, keď som cestovala do Švédska ako doktorandka na študijný pobyt spolu so svojím vtedajším partnerom, dnes manželom. Horvátovci sa do Švédska sťahovali natrvalo. Stretli sme sa na letisku, Ivana sme poznali cez známych, tak sme sa pozdravili a prehodili zopár viet. Udržiavali sme kontakt a časom sa z nás stali priatelia. Potom išiel život viac-menej predvídateľným smerom – im sa narodili deti, nám sa narodili deti.

Ako ste sa dozvedeli o Marvinovom coming-oute?

Povedal nám to sám cez videohovor, bolo to myslím v roku 2017. Obrátil sa na nás s dôverou možno aj preto, lebo vedel, že pre mňa to nie je úplne nová téma. Ako antropologička som predtým pracovala na výskume o transrodových deťoch pre organizáciu TransFúzia s Rominou Kollárik, takže asi aj preto veril, že sa ho nebudeme pýtať necitlivé otázky a nebude nám musieť všetko vysvetľovať od piky.

Marvin Horvát pochádza z Česka, vo Švédsku prešiel procesom tranzície. Foto – z filmu Šťastný človek

Ako ste prišli k rozhodnutiu a dohode, že by ste o ňom nakrútili film?

Všetko to spolu súviselo: to, že som robila na spomínanom výskume, znamenalo, že som touto témou bola zasiahnutá. Veľmi citlivo som vnímala, aké otázky to prináša do rodinného prostredia. Keď nám to Marvin povedal, bolo to preňho veľmi čerstvé a obavy sa prekrývali s akýmsi vzdorom až hnevom.

Až do svojho coming-outu žil na prvý pohľad pomerne ustálený, komfortný rodinný život. Uvedomoval si, čo všetko tým riskuje, aké reakcie môžu prísť, a že svetu okolo seba bude musieť dokazovať, že to so svojou identitou myslí vážne a že je to preňho dôležité. Možno preto sa to u neho prelievalo do hnevu – cítil, ako mu okolitý svet túto náročnú osobnú situáciu sťažuje. Ja som vnímala, že má potrebu osloviť aj ďalších ľudí a sprostredkovať svoj príbeh. V tom momente som ho oslovila s ponukou filmu, hoci moja pôvodná predstava bola ďaleko od toho, do akých rozmerov napokon film narástol aj vďaka koprodukcii HBO MAX.

Vo filme je prítomná celá rodina, najmä Marvinov manžel Ivan, ktorý vo Švédsku pôsobí ako psychiater. Obaja boli nakrúcaniu rovnako otvorení?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

LGBTI+

Vzťahy

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie