Denník N

Obchodníci ukázali, ako znížili DPH. Pozrite sa, ako zobrazili ceny

Najvýraznejšie dnes ukázalo zlacnenie na niektorých potravinách po znížení DPH Tesco. Foto – N
Najvýraznejšie dnes ukázalo zlacnenie na niektorých potravinách po znížení DPH Tesco. Foto – N

Etikety na pultoch už pri vybraných potravinách ukazujú cenu po znížení DPH aj cenu, aká by bola s vyššou DPH. Na niektorých cenovkách je teraz údajov priveľa, inde niečo chýba.

Aktualizované 16:34

Veľké reťazce dodržali, k čomu sa zaviazali v memorande s vládou. Dnes, teda v prvý deň tohto roka, keď mali otvorené, zlacnili potraviny s nižšou DPH a zároveň ukázali ceny s dvomi sadzbami DPH.

Na regáloch, v chladiacich pultoch, ale aj na závesných pútačoch ukázali aktuálnu cenu s 10-percentnou DPH, ktorá je väčším typom písma. Zverejnili však aj to, koľko by chlieb, mlieko, maslo či mäso stáli s pôvodnou vyššou – 20-percentnou DPH.

Keďže sú etikety na pultoch pomerne malé, aj informácia o cene s vyššou DPH je často malým písmom. Niekedy sa stráca v lište chladiaceho pultu, inokedy je cenovka zverejnená tak vysoko, že na údaj o pôvodnej cene s 20-percentnou DPH môže mať spotrebiteľ problém dovidieť.

Na to upozornil aj portál Dohliadač.sk, ktorý mapuje dianie v reťazcoch. „Oddnes majú obchody povinnosť uvádzať duálne ceny pre produkty so zníženou DPH. V Lidli to splnili, ale všimnúť si to by mal problém aj orol,“ tvrdí po návšteve obchodu.

Pravdou je, že informáciu o cene s vyššou DPH Lidl zverejnil veľkým písmom pri údaji, aká bola pôvodná a aká platí teraz. Doplnková informácia o cene s 20-percentnou DPH je už malým typom písma v pomerne veľkej výške.

V druhý deň roka obchody reťazcov, ktoré sme v Bratislave navštívili, príliš nezdôrazňovali zníženie DPH. Výnimkou zrejme bolo Tesco, ktoré malo v predajni Expres v obchodnom dome Slimák špeciálne etikety Poctivo znížená cena s dovetkom DPH len 10 %. Našli sme ich pri mlieku aj chlebe, pri masle či čerstvom mäse bola informácia o aktuálnej cene na bežnej etikete a údaj o cene pri 20-percentnej sadzbe DPH menším písmom v zátvorke.

Na niektorých potravinách v Tescu je údaj o vyššej DPh v zátvorke. Foto - N
Na niektorých potravinách v Tescu je údaj o vyššej DPH v zátvorke. Foto – N

Tesco však dnes nepostrážilo cenovky vo všetkých obchodoch. V predajni Tesco Expres v Dúbravke sme dopoludnia nenašli duálne zobrazené ceny ani pri jednej z položiek, ktoré sme monitorovali.

Podľa toho, že litrové plnotučné mlieko Rajo stálo v sesterskej predajni Tesco Expres v OD Slimák 1,05 eura a v dúbravskom obchode etiketa stále ukazovala 1,15 eura, je otázne, či obchod v Dúbravke na etikety dal ceny s nižšou DPH.

V dúbravskej predajni Tesco Express dnes vyzerali cenovky takto. Foto - N
V dúbravskej predajni Tesco Expres dnes vyzerali cenovky takto. Foto – N

Práve na plnotučnom mlieku od firmy Rajo sa však v prvý deň tohto roku, keď boli obchody otvorené, dalo porovnať, aké veľké rozdiely môžu byť v obchodoch aj po znížení DPH v cenách.

Kým Tesco aj Moja Samoška ho predávali o 10 centov lacnejšie ako vlani, teda za 1,05 eura, v Bille to isté mlieko ponúkali len za 72 centov a v Kauflande v Dúbravke stálo 95 centov.

Z mnohých informácií, ktoré obsahuje etiketa k mlieku v Bille, sa dá vyčítať, že k takémuto zlacneniu neprispelo len zníženie DPH štátom, ale najmä to, že na toto mlieko podľa etikety Billa dala v rámci svojej akcie vyše štvrtinovú zľavu. Podobne to bolo aj v Kauflande.

Kaufland sa snažil zrejme najjednotnejšie a pomerne názorne ukázať ceny s vyššou DPH na svojich pultoch. Okrem toho, že ich napísal na modrú časť etikety, ešte ich prečiarkol, aby zdôraznil, že tá cena neplatí.

Modrá etiketa patrí cene s neaktuálnou vyššou DPH. Foto – N

No popoludňajšia návšteva Kauflandu v Dúbravke ukázala, že sa mu biele a modré časti etikety nie vždy podarilo dobre spárovať. Minimálne pri dvoch výrobkoch – mlieku a masle – sme objavili, že informácia na modrej etikete s vyššou DPH sa nezhodovala s aktuálnou etiketou a výrobkom, na ktorý mala ukázať.

Pri štvrťkilovom masle cenovka s pôvodnou DPH patrila k 125-gramovému baleniu masla. Pri trvanlivom plnotučnom mlieku mal obchod na modrej cenovke informáciu o vyššej DPH, ktorá mala patriť na pult s lacnejším čerstvým mliekom.

Modrá časť etikety zrejme patrila k inému výrobku. Foto - N
Modrá časť etikety zrejme patrila k maslu s nižšou gramážou. Foto – N

 

Tieto omyly na etiketách mohli budiť dojem, že tieto dva výrobky po znížení DPH naopak zdraželi, pretože aktuálna cena bola vyššia. Nebolo to však tak.

Podobne ako v Kauflande, aj v Bille je možno údajov na niektorých etiketách potravín s nižšou DPH na vnímanie možno priveľa. Ale to je zrejme aj vďaka tomu, že z predajní, ktoré sme monitorovali, Billa asi najpoctivejšie na cenovkách ukázala aj jednotkovú cenu, aj prepočet jednotkovej ceny pri vyššej DPH.

Etiketa z Billy ukazuje jednotkovú cenu pri nižšej aj vyššej DPH. Foto - N
Etiketa z Billy ukazuje jednotkovú cenu pri nižšej aj vyššej DPH. Foto – N

Jednotková cena je síce povinným údajom, no po natlačení nových cenoviek s údajmi o cene s nižšou aj vyššou DPH z niektorých etikiet tento údaj vypadol.

Pomerne veľké odlišnosti sme objavili pri duálnom zobrazovaní cien porcovaného chladeného mäsa. Poctivo pri ňom dodržali povinnosť ukázať aj cenu s vyššou DPH Lidl, Moja Samoška či Tesco v OD Slimák.

Informácia o starej aj novej cene chladeného mäsa je v Lidli čitateľná. Foto - N
Informácia o starej aj novej cene chladeného mäsa je v Lidli čitateľná. Foto – N

Horšie to bolo v Bille v Dúbravke. Tá totiž ukázala cenu s vyššou aj nižšou DPH pri celom chladenom kurčati, no informáciu o cene s vyššou DPH sme nenašli pri naporcovaných kuracích stehnách či bravčovej krkovičke.

Poctivo označili ceny s pôvodnou vlaňajšou aj tohtoročnou zníženou sadzbou DPH na čerstvom mäse aj v Kauflande.

Foto - N
Cenu Billa znížila v rámci svojej akcie. Koľko by mäso stálo s vyššou DPH, etiketa neukázala. Foto – N

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

DPH na potraviny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie