Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Rusi sú iní ako Američania, my sa podobáme na Francúzov

Paríž. Foto – TASR/AP
Paríž. Foto – TASR/AP

1. Francúzsky bordel 2. Ruský gulag 3. Americká strelnica 4. Flashback

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

1. Francúzsky bordel

Videli ste v uplynulých týždňoch zábery z Paríža, že? Nie tie, ako si manželka ruského námestníka ministra obrany vyšla na nákupy, skôr tie pouličné ohne a smeti. Ak si nepamätáte, kvôli čomu to bolo tentoraz, tak kvôli legislatíve, posúvaniu veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

Francúzska Ústavná rada minulý piatok podstatné ustanovenia zákona aj proces jeho schvaľovania odobrila, ale poďme postupne.

Na začiatku bolo rozhodnutie vlády označiť daný zákon za spadajúci do oblasti sociálneho zabezpečenia. Vo francúzskej ústave je pritom článok, ktorý takéto zákony umožňuje schvaľovať v osobitnej procedúre. V danom prípade to znamenalo, že dolnou komorou ani neprešiel a v skrátenej lehote ho schválil senát, kde boli z hľadiska vládnych „žetónov“ priaznivejšie podmienky.

Popritom tu bol návrh skupiny poslancov, aby sa návrh zákona stal predmetom referenda. Ústava si pre tento účel žiada, aby o takýto postup požiadalo vedenie oboch komôr parlamentu.

Argument o účelovom použití osobitnej procedúry súd zamietol, tvrdiac, že nemá mandát spochybňovať rozhodnutie vlády, že zákon ako celok sa týka sociálneho zabezpečenia. V jednotlivých bodoch však práve toto posudzoval, a pri viacerých pravidlách okrajového významu vyslovil ich nesúlad s ústavou „len“ preto, že nesúvisia priamo s dávkovou politikou štátu.

Súd zamietol aj všetky procesné námietky týkajúce sa zásahu do slobodného výkonu poslaneckého mandátu, použijúc pritom veľmi podobnú argumentáciu, akú ešte donedávna aplikoval aj slovenský ústavný súd. „Vnútorné predpisy parlamentných komôr nemajú ústavnú povahu, takže ich nedodržanie nečiní legislatívny proces nesúladným s Ústavou,“ hovorí Ústavná rada.

Oddýchnime si od technických aspektov a potešme sa, že Francúzi sú na tom v mnohom podobne ako my. Nie, nie kvôli tomu, že ani tu návrh na referendum nenašiel medzi sudcami oporu. V pestrosti reakcií ústavných právnikov. Niektorí hovoria, že rozhodnutie sa dalo očakávať a že Ústavná rada ním potvrdila svoju odolnosť voči politickým prvkom témy a „voči tomu, čo sa deje mimo jej siene“, iní varujú, že takýmto nálezom sa mimoriadne posilnila exekutíva a že to pre ústavný poriadok bude mať ďalekosiahle následky.

Ako vládnuť krajine, ktorá má 264 rôznych druhov syra, sa pýtal už de Gaulle, a vtedajšia aj dnešná odpoveď znela rovnako:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie