Denník N

Šéfredaktor Tabery: Fico izoluje Slovensko aj od Česka, je v kontinuálnom amoku a sám nevie, akú hranicu zase zbúra

Erik Tabery. Foto N - Vladimír Šimíček
Erik Tabery. Foto N – Vladimír Šimíček

Ficov rast má aj nemá logiku. Je skvelý predavač príbehov, ktoré neexistujú, ale aj neúspešný politik, ktorý urobil pre ľudí strašne málo. Prečo by sa teraz namáhal viac? pýta sa šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Erik Tabery (45) je český novinár a šéfredaktor týždenníka Respekt. V rozhovore hovorí:

  • či má obavy o vývoj na Slovensku a prečo Fico nie je demokrat;
  • ako by vláda Smeru ovplyvnila česko-slovenské vzťahy;
  • kde vidí problém pri slovenských prozápadných politikoch;
  • aj či by prezidentka Čaputová mala opäť kandidovať.

Máte obavu o Slovensko?

Musím sa priznať, že mám. Dianie na Slovensku sa snažím sledovať dôkladne. Keď skombinujem informácie z médií a od ľudí, s ktorými hovorím, tak ide o najväčšiu obavu z toho, čo môže nastať, akú som zaznamenal za celé roky, čo na Slovensko chodím. Zdá sa mi, že sa spojilo viac negatívnych trendov.

Ktoré to sú?

Prvý je vonkajší. Vojna na Ukrajine a neistota z diania. Druhý je posilňovanie strán ako je Smer Roberta Fica a fašistov. A tretí je, naopak, veľká roztrieštenosť demokratických síl, čo je umocnené nešťastnou vládou, ktorá tu bola. Tento kokteil – do ktorého by sme mohli pridať ďalšie elementy, ako je silná dezinformačná scéna a podobne – vytvára veľmi nebezpečný mix toho, čo môže nasledovať po voľbách. Mám pocit, že ide o jednu z najdramatickejších situácií, aké som na Slovensku zažil.

S akým scenárom v hlave pracujete, ako dopadnú slovenské voľby?

Som opatrný v tom, aby som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Robert Fico

Rozhovory

Smer

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie