Denník N

Ukrajine údajne posiela zbrane aj Srbsko, jeden z najsilnejších európskych spojencov Ruska

Srbský prezident Aleksandar Vučić. Foto - TASR/AP
Srbský prezident Aleksandar Vučić. Foto – TASR/AP

Srbsko je jednou z mála krajín s obranným priemyslom nastaveným na staré socialistické štandardy, vďaka čomu je kompatibilný so zbraňami a s muníciou sovietskeho typu, ktoré Ukrajina zúfalo potrebuje, hovorí analytik.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Srbsko patrí dlhodobo k najväčším spojencom Ruska na európskom kontinente. Ako jediná krajina mimo Bieloruska nezaviedlo sankcie voči Moskve po invázii na Ukrajinu.

Informácie z uniknutých dokumentov amerických tajných služieb však hovoria, že Belehrad súhlasil s vyzbrojením Ukrajiny. Prečo by to Belehrad robil a čo to bude preň znamenať na jeho ceste do EÚ?

Čo sa píše v dokumente?

Dokument ukazuje, že drvivá väčšina európskych štátov poskytuje Ukrajine zbrane alebo výcvik. Ďalšie uniknuté materiály hovoria, že sa Kyjiv snaží získať zásoby z veľkej časti sveta a vo viacerých oblastiach čelí kritickým nedostatkom.

Dôveryhodnosť všetkých zverejnených informácií nevieme s presnosťou potvrdiť alebo vyvrátiť. Úniky však spôsobili trhlinu vo vzťahoch medzi USA a Ukrajinou, pretože odhaľujú veľa o ukrajinskom vojenskom nasadení. Objasňujú taktiež, že americké spravodajské služby boli pesimistické, pokiaľ ide o šance Kyjiva získať späť značné územia v očakávanej jarnej ofenzíve.

Britský Guardian sa dostal k jednému z dokumentov, ktorý ukazuje, aké postoje zastávajú jednotlivé európske krajiny k poskytovaniu zbraní a výcviku Ukrajine. V dokumente má každý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie