Denník N

Zlý vzťah medzi primátorom a županom komplikuje prestavbu košickej krytej plavárne

Bývalí aktivisti Rastislav Trnka (vpravo) a Jaroslav Polaček sa v roku 2017 resp. 2018 stali košickým županom a primátorom. Vtedy sa podporovali, postupne sa ich vzťah zhoršoval. Foto - TASR
Bývalí aktivisti Rastislav Trnka (vpravo) a Jaroslav Polaček sa v roku 2017 resp. 2018 stali košickým županom a primátorom. Vtedy sa podporovali, postupne sa ich vzťah zhoršoval. Foto – TASR

Koncom júna v Košiciach na viac než rok a pol zatvoria mestskú krytú plaváreň. Dôvodom je prestavba na takzvané Národné olympijské centrum plaveckých športov, ktorá bude trvať až do konca prvého štvrťroka 2025.

To však neznamená, že najbližšie dve zimy sa v Košiciach nebude dať plávať.

Mesto v susednom areáli na kúpalisku Červená hviezda za takmer dva milióny eur prestrešilo 33-metrový vodnopólový bazén a postavilo pri ňom šatne a sociálne zázemie. Oba areály – krytú plaváreň aj kúpalisko – prevádzkuje mestský podnik Tepelné hospodárstvo.

Mesto mobilným prestrešením, ktoré sa v lete môže odložiť, vyšlo v ústrety najmä plaveckým a vodnopólovým klubom, pretože krytá plaváreň je jediné miesto v Košiciach, kde môžu v zime hrať a trénovať.

Národné olympijské centrum prinesie modernú architektúru, širší 50-metrový bazén s desiatimi dráhami (teraz má osem, vedľajší 25-metrový sa zúži na tri dráhy), prepojenie oboch areálov „suchou nohou“ a moderné zázemie s parametrami, ktoré budú spĺňať náročné kritériá medzinárodnej plaveckej federácie FINA. To umožní organizovať v Košiciach vrcholné medzinárodné súťaže vo vodnom póle, plávaní a synchronizovanom plávaní.

Financovanie celého projektu však komplikuje napätý vzťah medzi košickým primátorom Jaroslavom Polačekom a županom Rastislavom Trnkom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Rastislav Trnka

Slovensko

Teraz najčítanejšie