Denník N

Vývoj bojov (421. deň): Spojenie Bachmutu so svetom je ohrozené, video z prvej línie ukázalo, ako tvrdo sa oň bojuje

Ukrajinskí delostrelci pri Bachmute. Foto - AP
Ukrajinskí delostrelci pri Bachmute. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Rusi sa nebezpečne priblížili k hlavnej zásobovacej trase do Bachmutu.
  • Boj o cestu – video z ukrajinského zákopu s opisom zúčastnenej jednotky.
  • Rusi si zbombardovali Belgorod. Zázrakom nikto nezomrel.
  • Takmer dokonalý zdroj informácií o rozmiestnení ruských opevnení.
  • Mapa dňa – Bachmut – cesta života.
  • Videá dňa – výbuch v Belgorode; boj o cestu do Bachmutu; MaxxPro po výbuchu míny; odmínovacie zariadenie počas činnosti.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 20. apríla. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Rusi sa nebezpečne priblížili k hlavnej zásobovacej trase do Bachmutu. Možno ste vo štvrtok večer zachytili správy o nečakanej ukrajinskej operácii cez Dnipro pri Chersone, ktorá by mohla byť predzvesťou väčšieho útoku. Neboli pravdivé. Treba sa pripraviť na to, že s blížiacou sa ofenzívou sa budú šíriť podobné fámy.

Dôležitejšie veci sa zatiaľ stále odohrávajú v Bachmute.

Boj o cestu do Bachmutu – ako vyzerá priamo z miesta a kto ho vedie. Kým pohľady na mapy sú neosobné, nasledujúce video je z úplne inej kategórie. Varujem, že je možno najnásilnejšie zo všetkých, ktoré sa vo Vývoji bojov doteraz objavili. Zvážte či, ho chcete vidieť alebo bude stačiť nasledujúci opis a informácie o ňom.

Na záberoch bojujú ukrajinskí vojaci 1. práporu 67. brigády pomenovanej Da Vinciho vlci o cestu 0506 do Bachmutu.

Táto jednotka je pozoruhodná aj bez boja pri Bachmute. Jej základom sú totiž dobrovoľnícke jednotky nacionalistov z Pravého sektora, ktorého súčasťou sú aj pravicoví extrémisti. Kým z nich minulý rok urobili 67. brigádu, bojovali mimo tradičných štruktúr ukrajinskej armády. Neznamená to, že celú jednotku tvoria radikáli, ale časť určite áno.

Nezvyčajné meno Da Vinciho vlci brigáda dostala podľa Dmytra Kociubajla. Na Donbase bojoval od roku 2014 a už ako 21-ročný velil rote, ktorá dostala meno podľa jeho volacieho znaku Da Vinci.

Kociubajlo sa stal legendou. Zabili ho 7. marca pri Bachmute. V tom čase velil 1. mechanizovanému práporu brigády a mal titul Hrdina Ukrajiny. Posmrtne je po ňom pomenovaná celá brigáda.

Hlavnými postavami videa sú príslušníci Kociubajlovho bývalého práporu a niekoľko členov 4. tankovej brigády, ktorým ich poslali ako posily. Informácie o priebehu boja zhrnul ukrajinský novinár Jurij Butuzov.

Záberom dominuje veliteľ malej jednotky pod prezývkou Tichý, hoci ho za vyše 11 minút neuvidíme. Kamera, ktorá scénu natočila, bola na jeho prilbe. Odhalila neuveriteľne chladnokrvného (nie v zmysle krutého a bezcitného, ale odvážneho) vojaka, vďaka ktorému sa desiatka Ukrajincov ubránila ruskému útoku bez vlastných strát.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie