Denník N

Ak sa vám ťažko dvíha zo stoličky, spozornite. Je vyššie riziko, že zomriete skôr

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sila úchopu predpovedá riziko predčasného úmrtia lepšie než krvný tlak.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Počas dňa ju veľakrát použijeme bez toho, aby sme si to uvedomili. Keď nesieme ťažkú nákupnú tašku, keď dvíhame deti na ruky alebo vstávame z postele.

Sila nepatrí len do fitka a k veľkým svalom, nesúvisí iba s činkami. Prejaví sa aj pri našej ceste do práce či priamo v nej.

Vedecké poznatky nás desiatky rokov varujú, že môže byť predzvesťou toho, ako dlho budeme žiť, lebo ovplyvňuje každodenný život.

Faktom je, že s vekom strácame silu aj svaly, teda celkovú fyzickú zdatnosť. O silu pritom prichádzame 2- až 5-násobne rýchlejšie než o svalovú hmotu.

Aj rozsiahly výskum publikovaný v prestížnom vedeckom časopise The Lancet potvrdil vzťah medzi silou úchopu a zvýšeným rizikom budúcej invalidity, chorobnosti či úmrtnosti. Zúčastnilo sa ho takmer 140-tisíc ľudí a dáta sa týkajú starších, ale aj mladých.

Výsledky sú pozoruhodné: sila stisku predpovedala riziko predčasného úmrtia lepšie než krvný tlak, ktorý sa často považuje za jeden z najlepších ukazovateľov dĺžky života.

„Neprekvapuje ma to – sila sa dlhodobo ukazuje ako prediktor úmrtnosti pri civilizačných chorobách. U starších dokonca súvisela aj s hustotou kostí,“ hovorí kondičný a silový špecialista Tomáš Mihalík z Health & Performance.

Preto vedci nepreháňajú, keď silu úchopu nazývajú biomarkerom starnutia.

Mihalík však upozorňuje, že pri výsledkoch nejde o interpretáciu sily úchopu, ale o interpretáciu celkovej sily ako pohybovej schopnosti človeka.

„Slabý stisk je iba predpoklad, že máme problém. Nestačí posilňovať úchop stláčaním gumičiek,“ hovorí.

Prečo vedci potom merajú stisk? Je to najjednoduchší spôsob merania sily pre široké masy a dostupné výskumy prinášajú dôležité výsledky, ktorým sa v texte s odborníkom podrobnejšie venujeme.

Dočítate sa:

  • čo je slabý stisk;
  • ako spozorovať, že na tom nie sme dobre;
  • ako výsledky zlepšiť;
  • prečo sú niektorí dôchodcovia na úrovni 30-ročných.
Sila sa prejaví aj pri obyčajnej chôdzi. Foto N – Peter Kováč

Sledujte varovné signály

Mihalík nám vysvetľuje, ako zistíme, že v sile zaostávame, a poukazuje pritom na symptómy, ktoré by sme na sebe mali vedieť spozorovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Športová veda

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie