Denník N

Ráno s NHL: V Montreale mu zmenili štýl chytania, klame telom. Staňa vysvetľuje, prečo má Halák takú dlhú kariéru

Jaroslav Halák. Foto - TASR/AP; John Minchillo
Jaroslav Halák. Foto – TASR/AP; John Minchillo

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bol novembrový nedeľný večer, keď Rastislava Staňu v hotelovej izbe zastihol nečakaný telefonát. Na druhom konci linky sa od vtedajšieho trénera Washingtonu Brucea Cassidyho, v súčasnosti trénera Vegas Golden Knights, dozvedel, že na ďalší deň bude chytať v Detroite.

Sébastien Charpentier, vtedajší náhradník Olafa Kölziga, sa zranil. Staňa zložil telefón a sústredil sa už len na to, čo ho o 24 hodín čaká.

Pre slovenský hokej to bol prelomový moment.

Staňa nastúpil prvý raz od začiatku zápasu a 24. novembra 2003 dosiahol prvé víťazstvo slovenského brankára v NHL. Desať dní predtým odchytal len jednu tretinu proti Tampe. V detroitskej Joe Louis Arene však pri ostrom debute predviedol parádny výkon: jeho 38 úspešných zákrokov prinieslo washingtonské víťazstvo 4:1, keď ho prekonal iba Kris Draper.

„Myslím si, že som mal len šťastie nováčika. Niekedy ma puk len trafil,“ hodnotil v staršom článku pre Washington Post. „Bolo by pekné udržať si čisté konto, ale aj tak som veľmi spokojný s víťazstvom.“

„Pamätám si, aké náročné to pre mňa bolo v prvom zápase. Bolo to veľmi pôsobivé. Bol skvelý,“ uznal Kölzig.

Staňovo víťazstvo bolo prvé slovenské a zároveň aj jeho jediné. Ešte pred ním zasiahol do šiestich zápasov v NHL ako vôbec prvý slovenský brankár Ján Lašák, ale v drese Nashville Predators ani raz nevyhral.

Staňa aj Lašák napokon hrali zhodne len v šiestich zápasoch a výborné kariéry dosiahli až po odchode zo Severnej Ameriky v európskych ligách. Oveľa významnejšiu úlohu zohrali v najlepšej lige sveta až tí, čo prišli po nich – Peter Budaj a predovšetkým Jaroslav Halák, ktorý je aktuálne s NY Rangers v 1. kole play-off.

Rangers hrajú proti New Jersey Devils a po piatich zápasoch je stav série 2:3. Vo všetkých chytal podľa očakávaní Igor Šesťorkin.

Halák to v dnešnej NHL so svojimi 180 cm nemá jednoduché, keďže sú žiadaní najmä vysokí brankári. Staňa však v rozhovore vysvetľuje, ako Halákovi tréner v Montreale pomohol zmeniť štýl chytania a ako klame telom, vďaka čomu sa drží v lige už 16 rokov.

1. kolo play-off NHL:

štvrťfinále Východnej konferencie
NY Islanders – Carolina 1:2pp
(stav série: 2:4, Carolina postúpila do 2. kola)

Florida – Boston 7:5
(stav série: 3:3)

štvrťfinále Západnej konferencie
Minnesota – Dallas 1:4
(stav série: 2:4, Dallas postúpil do 2. kola)

Seattle – Colorado 1:4
(stav série: 3:3)

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania. Rubrika bude vychádzať aj počas play-off, hoci nie každý deň.


Na kempe v Trenčíne aj s Fleurym

Halák debutoval v NHL ako 22-ročný vo februári 2007. A hoci bude mať o tri týždne už 38 rokov, ešte stále je súčasťou ligy. V New Yorku Rangers plní úlohu náhradníka v tíme jedného zo spolufavoritov na zisk Stanleyho pohára. Počas kariéry dosiahol 295 víťazstiev a medzi brankármi z Európy mu v historickom prehľade patrí 12. miesto.

„Prvý raz som Jarovo meno zachytil, keď Slováci na šampionáte osemnástok v roku 2003 získali v Rusku striebro. Potom sme mali spoločného agenta Allana Walsha, ktorý vtedy spravil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie