Denník N

Pomóc, mravec! Ľudia trpia čoraz častejšie novou fóbiou – z prírody

Foto - archív SNG
Foto – archív SNG

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Japonský vedec Masashi Soga strávil ako dieťa väčšinu svojho voľného času vonku. Zbieral rastliny, chytal hmyz a s pomocou učiteľa zo základnej školy zbieral motýle. Soga tvrdí, že spoznávanie prírody v detstve mu pomohlo posilniť vzťah s prírodou. Dnes je profesorom ekológie na tokijskej univerzite.

Ako výskumník sa venuje účinkom prírody na ľudskú psychiku a skúma, ako interakcie ľudí s prírodou ovplyvňujú ich postoje k nej.

Začiatkom roka spolu s kolegami zverejnili článok, v ktorom opisujú nový druh fóbie u ľudí – nechuť až strach z prírodného prostredia, čiže biofóbiu.

Čoraz umelejšie prostredie neposkytuje ľuďom veľa interakcií s prírodným prostredím; výsledkom je podľa vedca odcudzenie, najmä u mladších generácií. To môže vyvolať obavy až strach z prírody ako neznámeho prostredia. Umocniť ho môžu aj správy, napríklad o „krvilačných medveďoch“, alebo príbuzní, ktorí nemilosrdne zašliapnu akýkoľvek hmyz v domácnosti.

Takíto ľudia majú väčšiu tendenciu prestať vyhľadávať prírodné prostredie. Podľa štúdií, na ktoré sa Soga odvoláva, môže strata kontaktu viesť v niektorých prípadoch k nižšej ochote podieľať sa na ochrane prírody alebo podporovať zelené politiky.

Kamienková abeceda. Foto – archív Ivany Poláčkovej (projekt Hurá von)

Skautský vodca: Deti sa boja mravcov aj trávy

Problém, na ktorý prišiel Soga, sa netýka len Japonska. Podľa environmentálneho psychológa Jana Krajhanzla z Institutu 2050 má čoraz viac

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Ochrana prírody

Príroda

Rodičovstvo

Životné prostredie

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie